szerda, január 07, 2004

a tavaszi szél olyan, mint a bor, a nyári szél, mint a tea, az őszi szél, mint a füst, a téli szél, mint a gyömbér.
...A gyerek, aki a tányérján játszik a spenóttal és a répával, és titokban egy kertet épít, boldog. Miért ne lehetne hasonlóan fantasztikus egy kínai utazás a rizsestálkában? Tegyünk hát kívánságunk szerint és hagyjunk fel azzal, hogy kötelességből és praktikus kényszerből eszünk!... A kínai szakácsművészet nem kevésbé őszintén szólítja fantáziánkat, természetes kalandvágyunkat, és valóságos lázadást provokál a táplálkozás monotóniája ellen. A kínai gondolkodás szerint a helyes táplálkozás a testnyílások, az érzékszervek, az érzések és erények, valamint a belső szervek összjátéka...
A bölcs kínaiak a hagyománynak köszönhetően az étkezést még ma is úgy élik meg, mint az életet, bár mindkettő ugyanazt szimbolizálja: beteljesítés a mostban...

Nincsenek megjegyzések: