ha mar hirbe hoztatok, akkor kovetkezzen nehany reszlet, ahogyan anyukam csinalna
(tegnap jartam a szuloi hazban, igy egesszen friss az info)
az elejen, ahogyan Jamie mester is szokta, anyukam is megsuti a padlizsant, jo alaposan senki ne essen ketsegbe, ha a padlizsanok kulseje nagyon meggyotorten nez ki, ilyenkor kell fogpiszkaloval, villaval, konyhakessel barmilyen eles targgyal megszurkalni ha puha, akkor eleg a sutesbol!
utana, ertelemszeruen hagyjuk lehulni, (valalkozokedvuek le is zarhatjak, mi nem szoktuk) majd meghamozzuk. ezt kovetoen anyukam egyenkent megkostolgatja a padlizsanokat, mert elofordul neha egy-egy kesernyes darab, amelyik durvan elronthatja a kuszobon allo kulinaris elemenyt (ugye Detti) ha ezen is tul vagyunk, es kiszelektaltuk a keseru peldanyokat, akkor anyukamfele oldszkul receptben 15 percnyi ideig hagyni kell a padlizsanokat, hogy kicsorogjon a levuk. erre a lepesre meg nem sikerult esszeru magyarazatot talalni (anyukam szerint ez egy ujabb lehetoseg a keseru iznek az ervenyesulesre, de en ezt ketkedve fogadom) szoval ha leve ki- ill. elfolyt, akkor kovetkezik az apritas.
a villat nyugodtan el lehet felejteni, a celszerszam legyen eles es lehet fem a fakes, fakard, fadurung es egyeb fadolgok hasznalata nem tobb, mint egyszeru "urban legend" (sokeves padlizsankremkostoloi tapasztalat mondatja ezt velem) tehat nyugodtan lehet kest ragadni es apritani (izzadsagszagu lepes ez, igy a nyari kanikulaban...) a lustabbak akar geppel is aprithatjak, de a padlizsanmagok szetturmixolva nem javitjak a vegeredmenyt...
ha a padlizsan elottunk meg- ill szettorve, kovetkezhet a lenyeg, a fuszerezes illetve az olajjal torteno kikeveres. izles szerint adagoljuk az olajat, sot, HAGYMAT!!!! (ES IGEN A LILA AZ IGAZI!!), mehet bele bors es ha edeskes a padlizsan (nyar elejen ez gyakori), akkor citromleval ellensulyozhatjuk ezt. a vegen meg lehet bolonditani majonezzel es sok egyeb dologgal (Jamie mestere a terep innentol), de az olaj, hagyma (es persze so) a legfontosabb hozzavalok illetve attol lesz igazi a padlizsankrem, ha szabad tuzon sutjuk...
a Bali fele fokhagymas verzio is nagyon jo, piritos szinte kotelezo, es az alkoholos folytas is csak javit a dolgon ;)
sok sikert, jo etvagyat, miegymast
BCs
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése