"Egyéni szocproblémából közelítenék a társadalmi dimenziókra, már megint.
Abból tudniillik, hogy rendes főzeléket magyar vendéglőben évek óta nem ettem. Illetve egyetlen egyszer, egy elegánsnak és drágának számító pestiben, ahol a bonyolult köretkompozíció egyik eleme volt két evőkanálnyi tökfőzelék, sok kaporral, laza lével, hosszú, roppanós tökcsíkokkal, na, az jó volt, de klasszikus főzeléknek nehezen lett volna nevezhető.
De ha az ember betér bármilyen kifőzdébe, akár a legrokonszenvesebb kockásterítősbe, akár bizalomgerjesztőn lepusztultba, biztosan valami csirizesre lisztezett zöldségmaszszát kap, megfordíthatná, és feje fölé tarthatná a tányért akár, magára nem öntené, a magyar vendéglői főzelék makacsul kapaszkodna bele, mint az epokit..."
up, nol.hu/szerda
ja, hát köszönöm a felhozott témát, mi már lassan háromésfél éve (2004. augusztusa óta) próbálkozunk különféle főzelék-kisérletekkel, a klasszikus fagyasztott vagy neadjisten friss zöldségből tejjel, kis liszttel variáció (ami szerintem a legegészségesebb és legfincsibb) volt az első, mert ergó én igy csinálom, de jött a mélyenszántó kritika, hogy "anyám nem igy csinálja". márminthogy az enyém "leves" (nem elég sűrű), és sápadt. ebből aztán először sértődés lett, aztán meg vállvonogatás, hogy jó, akkor csináld meg magadnak olyanra, amilyenre anyád csinálja, én meg eszem igy. (ez egyébként a tejbegriznél bevállt, amikor először csináltam neki, merthogy én azt nem szeretem, meg egyébkéntis tejes, nem lett elég sűrű. azóta magának főzi a tejbegrizt.)
most mondanám, hogy csak büfések és vendéglátósok gyerékvel ne kezdjen az ember, de hát azért legyünk igazságosak, más kajákkal ez a problematika sosem került elő. csak a főzeléknél. meg a tejbegriznél. (najó, még mindig van problémánk a főtt krumplikkal, hogy melyik kajához mekkorára és milyen alakúra kell vágni a főznivaló krumplit, eszemmegáll, hogy a paradicsomos húshoz csak tizcentis krumpli való, nademost nemezatéma)
aztán jöttek mégiscsak a kompromisszumos variációk, próbáltam több liszttel - akkor fogalmazódott meg a problematika igazán, merthogy sűrűbb lett ugyan, de még mindig sok a lé, mármint hogy kevesebb fehér izé kell, az alap baj tehát nem a sűrűség volt, apropó fehér, még mndig nagyon sápadt. próbáltam pirospaprikázni, attól kicsit szinesebb lett, dehát ha pöri jön hozzá, amúgy is eltakarja a pörköltszaft a főzeléket, de sebaj. próbáltam konzerv zöldbabból - anyósom receptjében az áll, brr, annak meg én nem birom az izét, a konzerv zöldségizt, jaj, csak azt ne.
szóval főzelékfronton nyugaton a helyzet változatlan.
max csak annyi történt, hogy múltkor, mikor pesten voltunk, kiderült, hogy már kati (anyósom) zöldbab-főzeléke sem a régi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése