avagy a hashajtás tudományos körbeírása
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely összetett szénhidrátvegyület. Sem
az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely
képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Az inulin vízben
oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához
vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra.
Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában
rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak,
főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. A káros bélflóra
tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően
közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros
baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.
A
kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulinnak egyéb
táplálkozás-élettani szerepe is jelentős; előnyösen befolyásolja a bél
pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több
létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a
szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága. Az étrendbe épített inulin
megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a
béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek
képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése