szombat, február 25, 2012

mángold-krémleves

Az elmúlt két hétben semmi extra növényt nem kaptunk, szinte csak káposztát dögivel: savanyú káposztát, sima fej káposztát, kínai kelt és normál kelkáposztát. Az eheti csomagban levő csúcskáposztát kicseréltettem sárgarépára, ami sok az sok. Viszont kaptunk céklát meg egy kiló mángoldot, ami szintén egy izgalmas növény. Ezt írja róla Bálintgazda:
Akad jó néhány kerti növény, amely azáltal számít az újdonságok közé, hogy miután évszázadokig termelték, valamilyen ok miatt (ez nemcsak az ízlés változása, hanem valamilyen speciális, akkor még le nem küzdhető betegség vagy kártevő is lehetett!) elfelejtették őket. Később - felmerülve az ismeretlenség homályából - ismét divatba jöttek. Ezen újra felfedezettek közé tartozik a mángold is. A Földközi-tenger környékének népei már az i. e. V-IV. században fogyasztották. Valószínű, hogy előbb lett kultúrnövénnyé, mint a takarmányrépa és előkelő rokona, a cukorrépa. A mángold levele és nyele viszonylag sok nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat (oxál-, alma-, citromsav) tartalmaz, ezért jelentős a táplálkozás-élettani értéke. Vitamintartalma se jelentéktelen: A-vitamin-értéke a sárgarépának a felét teszi ki, és annyi C-vitamint tartalmaz, mint a paradicsom gyümölcse. A levéllemezeket spenótszerű főzel
ék készítésére lehet hasznosítani. A levélnyeleket pedig spárga módjára készítik el. Mindkét hasznosítási módja ízletes és egészséges, könnyen emészthető ételhez juttatja a fogyasztót.

Krémlevest (a la borsa.hu) főztem az egyik fej mángoldból, újhagyma helyett belement a maradék póré, tejszín helyett tejfölt használtam, és az ecetet kihagytam, mert csak balzsamecetet találtam itthon, azzal meg nem akartam megbolondítani. Nekem nagyon ízlett.

Hozzávalók
1 csokor újhagyma
2 nagyobb szem burgonya
50 dkg mángold levél
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín vagy 1 doboz creme fraiche
só frissen őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet

Elkészítése: Az újhagymát felkarikázom, majd 2 evőkanál olívaolajon megpárolom. Amikor már majdnem puha, hozzáreszelek/nyomok 3 gerezd fokhagymát. A burgonyákat ez idő alatt megpucolom, és felkockázom. Ha a hagyma puha, hozzákeverem a burgonyát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom, és a burgonyát majd teljesen puhára főzöm. Ekkor kerülnek bele a megmosott, laskára vágott mángold levelek. Nagyjából 10 perc alatt megpuhul a burgonyával egyetemben. A levest botmixerrel egyneműsítem, majd belekeverem a tejszínt, ízesítem az ecettel.

Nincsenek megjegyzések: