Na, lassan már tényleg eldugulok itt recept-fronton, de Chili és vaniliánál találtam egy szuper belga receptet, amiben van sok répa, zeller meg póréhagyma (a mai zöldségcsomag jelentős része), és ezt muszáj ide is beraknom. Asszem ezt főzöm meg szombaton Borosséknak. Persze csak ha Eszti felhagyott a vegetarizmussal. Rá is kérdezek gyorsan.
Flamand zöldséges-tejszínes csirke (waterzooi)
Hozzávalók (4adag)
4 csirkecomb
5dkg vaj
1l húsleves (vagy víz)
1,5dl fehérbor
2 póréhagyma
2 sárgarépa
½ kisebb zellergumó
2 petrezselyemgyökér
opcionális: babérlevél, kakukkfű, tárkony, petrezselyemzöld
2dl tejszín
1 tojássárga
só, fehérbors
A
zöldségeket (sárgarépa, zeller, póréhagyma, petrezselyemgyökér)
megtisztítjuk, meghámozzuk, majd nagyjából egyenlő méretű gyufaszál
csíkokra szeleteljük. Nagy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd bőrös
oldalán megpirítjuk benne a csirkecombokat. Felöntjük a húslevessel, a
száraz fehérborral, hozzáadjuk a babérlevelet, néhány szál
petrezselyemzöldet, esetleg pár szár kakukkfüvet, tárkonyt. Sózzuk,
borsozzuk. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten kb. 40 percig főzzük, amíg
a hús megpuhul. A főzés alatt, kb. 25 perc után hozzáadjuk a
zöldségeket (a végén maradjanak enyhén roppanósak). Amikor a hús
megfőtt, kivesszük, és melegen tartjuk. Simára keverjük a tejszínt a
tojássárgával, hozzáöntünk a forró léből, majd óvatosan belekeverjük a
levesbe. Összemelegítjük, de semmiképpen ne forrjon, mert kicsapódik a
tojás. Pici szerecsendióval és citromlével is ízesíthetjük. A mártást a
csirke köré öntjük. Főtt burgonyával, vagy friss bagettel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése