hétfő, május 14, 2012

barbi

Az eheti zöldségcsomagban a rebarbara volt az újdonság, amiről már sokszor olvastam meg hallottam, hogy pölö tejszínhabbal kell enni, mert egyébként az oxálsav-tartalma kiszedi a kalciumot a fogakból, de még sosem ettem-vettem.
Egy piszok egyszerű receptet találtam a nosalty-n, aminek a tésztáját irtó szuperül lehet nyújtani meg tortaformába rakni, igazgatni, nem szakad, nem morzsálódik és isteni finom is. A rebarbara pedig valami hihetetlen finom benne, édesen savanykásan csodálatos. Másfél nap alatt felfaltuk a nagy tortát hárman, vaniliás joghurttal leöntve.
A mandulát vagy mogyorót kifelejtettem belőle, és csak feleannyi rebarbarám volt, de így is maga volt a tökély. Ja és egy félóra alatt megbarnult a teteje, úgyhogy egy negyed órát még fóliával letakarva sütöttem.

Rusztikus ír rebarbaratorta 

Hozzávalók:
  • 250 g liszt
  • késhegynyi só
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 150 g cukor
  • 115 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojás
  • 80 ml joghurt / kefir / aludttej
  • 8 szál rebarbara  (kb. 70 dkg)
  • 20 g darált mandula / mogyoró
Elkészítés
  1. A rebarbaraszárak végeit levágjuk, ha kell, meghámozzuk őket (legalábbis lehúzzuk a kemény rostokat), majd fél cm vastag szeletkékre vágjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadunk a cukorból 2 evőkanálnyit.
  3. A kis kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, míg egységes morzsás állagot nem kapunk.
  4. A tojást villával felverjük, majd a 2/3-át a tésztához adjuk, s kézzel összedolgozzuk.
  5. Beleöntjük a joghurtot is, gyúrni kezdjük, de ezt már könnyebb egy jól meglisztezett deszkán befejezni. A deszkán egységes tésztát készítünk, majd kétfelé osztjuk.
  6. Az egyik felet kinyújtjuk, s kibélelünk vele egy 24 cm-es forma alját és oldalát.
  7. A rebarbaradarabokat összeforgatjuk a maradék cukorral, majd az egészet az előzőleg a (nedvszívó) darált mandulával megszórt formába öntjük.
  8. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ezzel beborítjuk a tortát. A széleket összecsippentjük, illetve keretet is készíthetünk. A maradék tojáshoz pici vizet adunk, ezzel bekenjük a tetejét.
  9. Előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük a sütit, egy tepsit alátéve, hogy a levek esetlegesen ne a sütőbe folyjanak. Ha a teteje túlságosan égne, az utolsó 10 percre letakarjuk alufóliával.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 24 cm

Nincsenek megjegyzések: