A nagylány csütörtökön egy szülinapi buliban járt, tiszta szalma volt mindene, mikor hazaért.
Egy sajtfarmon volt a buli, tehenet fejtek, sajtot csináltak, szalmaparókát vettek fel, stb.
A saját készítésű minisajtját hazahozta, egy használati útmutatóval,
amiből kiderült, hogy a kis műanyag tégelyben nem ám kenősajt van, hanem
a műanyag, amivel két nap sós szárítás, mosás, majd egy nap szárítás
után a sajtot be kell kenni.
Ma volt - többek között - A Kenés napja, és a kis tégely műanyag szaga
irtóra emlékeztetett valamire. Pasim megfejtette a rejtélyt, ugyanaz a
cucc volt benne, mint a Bison faragasztóban, mégpedig gyorsan száradó
PVA. És ez stimmol is, PVA-t használnak sajtokhoz is.
“Food Grade PVA - Poly Vinyl Acetate. Used to coat the surface of hard
cheeses prior to waxing. Helps the wax adhere neatly to the cheese.”
De viaszról nem volt szó a leírásban - lehet hogy ilyen pici sajthoz
az már luxus lenne. Elvileg 2 hét érlelés múlva a sajt ehető lesz,
mondjuk kicsi zsenge sajt, ha érettebbet szeretnénk, várhatunk tovább.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése