hétfő, július 02, 2012

snijbiet vs mángold

Na, hát én már totál nem tudom, hogy melyik zöldség micsoda. A múltkor mangold nevű cuccot adtak a zöldségcsomagban, most meg már másodszor snijbietet, amit szintén mángoldnak ferdít a neten talált összes forrás, pedig az első mangold nevű mángoldnak vastag fehér vastag torzsája volt, míg a snijbietnek hosszú keskeny és zöld szárú levelei vannak, és nem is egy nagy fej, hanem külön levelek. Mondjuk a latin neve alapján (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris vagy Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla) ugyanaz a kettő. Na nem baj, legyen ugyanaz.
Mindegy is, amit írni akartam az az, hogy isteni zöldséges-sajtos táskákat lehet belőlük csinálni.

Zöldséges táskák 2 főre:

Hozzávalók:
Tészta
150g liszt
70g  vaj
csipet só

Töltelék
1 csokor mángold
1 hagyma
50g sajt (Gruyer, Feta, etc)
2ek zsemlemorzsa
3 ek tejföl

Elkészítés:
A vajat elmorzsájuk a liszttel és hozzáadjuk a sót, és egy kis vízzel tésztává gyúrjuk, majd fél órán át a hűtőben pihentetjük.
Az apróra vágott hagymát olajben megpároljuk, hozzáadjuk a felcsíkozott zöldséget, majd megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a sajtot, tejfölt és a zsemlemorzsát, majd mikor a sajt elolvadt, levesszük a gázról.
A tésztát elnegyedelem, a negyedeket kinyújtom, közepükre rakom a töltelék negyedét, majd feltekerem-felhajtom a széleket. Felvert tojással megkenem, majd előmelegített 200 fokos sütőben megsütöm 15-20 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések: