Hollandul andijvie.
"Tápértéke és íze a fejes salátáétól kevéssel tér el, valamivel alacsonyabb kalóriaértéke és magasabb ásványianyag-tartalma van: foszforból, mészből és vasból tartalmaz jelentősebb mennyiséget. Kissé kesernyés ízét a szeszkviterpén-laktonok közé tartozó intibin okozza. Inulint is tartalmaz."
Hát nem tudom, ki írta be ezt a műremeket a wikire, de az tutira nem kóstolt még endíviát. Merthogy annak nem kissé kesernyés íze van, hanem piszkosul keserű.
Zöld, salátaszerű cucc ez is, csak salátának ehetetlen, főleg ekkora mennyiségben, mint amennyit két hete hozzánk dobtak belőle, úgyhogy megcsináltam a csomaghoz adott brie-s receptet. Irtó finom lett, és hihetetlenül laktató. És persze annyira intenzív, hogy egy jó időre elég is belőle :)
Endívia brie-vel
1 fej endívia
egy kevés vaj
250g brie
zsemlemorzsa
egy marék dió apróra vágva
só
A megmosott és csíkokra vágott endíviát vajon egy kis sóval megpároljuk. Rárakjuk a felkockázott brie-t és lefedve megolvasztjuk rajta a sajtot. Közben megpirítjuk a diót és a zsemlemorzsát. Amint megolvadt a brie, rászórjuk a diós morzsát. Melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése