szerda, május 22, 2013

cikória vs endívia


a cikória

Nem is tudom, mikor untam meg a bioboltba szaladgálást, és váltottam a biomulti odinról a helyi érdekeltségű, és egyébként is a meglepetéscsomagot házhoz hozó kievit-re, de már egy jóideje ők hozzák a zőccséget meg a gyümölcsöt. A gyümölcscsomagjuk rendkívül uncsi: narancs, banán, alma állandóan, néha grapefruit, mandarin, körte, szőlő, de azért a semminél jobb, ha valamit megkívánunk, veszek az ah-ban. Talán a zöldségcsomagjuk sem annyira változatos, mint az odiné, viszont meg lehetett adni nekik egy feketelistát: irtó elegem volt a téli odinos káposztadömpingből, úgyhogy kínai kelt meg paksoit hozhatnak, de vörös vagy fejes káposztát nem. De ezen kívül sok meglepetéssel nem szolgálnak, bár lehet, hogy egy év alatt már találkoztam minden izgalmas, újonnan felfedezett régi zöldséggel. Egyszer hoztak feketegyökeret, egyszer csicsókát, mondjuk az utóbbi nem is annyira jött be. De gyakran kapunk endíviát meg cikóriát. Mindkettő kesernyés, úgyhogy a gyerekek nem eszik, magunknak meg ritkán főzök külön. Szóval most nekiálltam új recepteket nézni,és kiderítettem, hogy a magyarok annyira nem értenek ezekhez, hogy a két nevet egymással felcserélve használják, mintha ugyanarról a növényről lenne szó. A cikóriát (witlof, latinul Cichorium intybus var. foliosum) sötétben nevelik, attól olyan fehérek és vaskosak a levelei. Belgiumból származtatják, és a tipikus elkészítési módja a kis karamellázott cukron megpirítás után sonkába tekerve, besamellel leöntve a sütőben megsütni. Az endívia (andijvie), minden ellenkező híresztelés ellenére nem ugyanaz a növény, mint a cikória, hanem egy másik faj, a Cichorium endivia, ilyen kis fodros levélkéi vannak, így egy helyes kis salira hajaz, de kellemetlenül keserű, ha beleharapsz. Szóval ha többféle zöld van a hűtőben, résen kell lenni, miből mit készít az ember. Ebből a hollandok stamppotot főznek, ami valójában egy fura száraz főzelék, vagy zöldséges törtkrumpli: a tetszőleges zöldséget apróra vágva, krumplival megfőzik majd összetörik krumplinyomóval. Azt mi nem annyira szeressük, úgyhogy most folytatom a receptkeresést, mert ma endíviát kaptunk, és még a két héttel ezelőtti fuvarból is a hűtőben figyel a cikória.
és az endívia

Nincsenek megjegyzések: