csütörtök, február 02, 2012

a céklás tócsni

A múltkori zöldségcsomagban volt egy bazinagy (majdnem félkilós) karalábé, ami konkrétan olyan nagy és rózsaszínes volt, hogy elsőre fel sem ismertem. A csicsóka-krémleves (ami irtó finom lett, de egyébként jól megmozgatta a beleinket) után Sosó fogadni mert volna rá, hogy a karalábé a kukában landol pár hetes hűtőben tartózkodás után, úgyhogy most csakazértis nekiláttam, hogy keressek olyan receptet, amiben több itthon levő zöldséget is kivégzek. Így jött a képbe a céklaburger, alias céklás és karalábés tócsni, amit a tutitippek.hu-ról szedtem le, pocak receptje. Őrölt zabpehely helyett hajdinalisztet raktam bele, és egész jó lett.
Hozzávalók
  •  25 dkg cékla
  • 25 dkg sárgarépa vagy karalábé
  • 20 dkg őrölt zabpehely
  • 2 tojás
  • 1 salotta hagyma
  • 4 ek aprított kapor
  • 2 ek aprított kakukkfű
  • 2 ek aprított petrezselyem zöld
  • 1 ek szezámmag
  • Olaj sütéshez
Elkészítés
  1.  A céklát és répát megpucoljuk, majd durván lereszeljük, a hagymát felaprítjuk.
  2. Egy keverőtálban a hozzávalókat eldolgozzuk. Lefedjük, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
  3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A céklás masszát kivesszük a sütőből, és 8 hamburger formát alakítunk belőle. Egy tálcán 10 percig tovább hűtjük.
  5. 1-2 kanál olajat egy serpenyőben felmelegítünk, a burgereket mindkét oldalon kb 3-5 percig aranybarnára sütjük. Egy tepsibe helyezzük és a sütőben 15 percig átsütjük.


Nincsenek megjegyzések: