avagy a hashajtás tudományos körbeírása
 
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely összetett szénhidrátvegyület. Sem
 az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely 
képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Az inulin vízben 
oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához 
vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. 
Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában
 rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak,
 főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. A káros bélflóra 
tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően 
közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros 
baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek. 
A 
kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulinnak egyéb 
táplálkozás-élettani szerepe is jelentős; előnyösen befolyásolja a bél 
pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több 
létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a 
szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága. Az étrendbe épített inulin 
megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a
 béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek 
képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza. 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése