hétfő, március 16, 2009

hogyan mondjam el neked?

"1989-ben vagyunk, a kelet-európai szocializmusok összeomlásának nevezetes esztendejében. A színhely egy lerobbant, ételszagú lakótömb a VIII. kerületben, melynek központja a Gólyának nevezett kocsma és annak közvetlen környéke, ahol az emberek összejönnek, isznak, verekszenek egy kicsit. Aztán hazamennek, és olyan dolgokat tesznek, amik lassacskán követhetetlenek: a házmester túszul ejti a feleségét, lángra kap az olajkályha, kidurran a disznó..."
"A legviccesebb és a legjellemzőbb alkotás a "nyolc ker"-ről.
A Roncsfilmben minden roncs. Nemcsak a házak, a tárgyak, az emberek, hanem maga a történet is töredékes, amit senki sem képes objektíven előadni, sőt a videóra forgatott és tovább torzított kép is ilyen. A film kezdő képsoraiban szubjektív magánrendszerváltást látunk, a berlini fal helyett a Gólya téglakerítését döntik be a szomjas látogatók. S borul Gizi is (Szirtes Ági életvidám alakítása), aki sántasága miatt "nem áll meg a lábán" - mégis ő veszi magához Kapát (Mucsi Zoltán - ld. még Jancsó legújabb trilógiájában). Szomjas alakjainak nincsenek nagy céljai, igényei, sem magukkal, sem a világgal szemben. Csak (túl)élni akarnak. A nők prostituáltak és/vagy munkanélküliek, gyerekeik neveletlenül nőnek, a férfiak alkoholizmusba menekülnek. A körülmények újfajta életstratégiát hoznak elő az emberekből, amelyben a cél szentesíti az eszközt - a mindennapi összecsapások túlvészelését. Van-e élet az élet után? A filmben majdnem láthatjuk az élet pusztulását is. A besokalló, családirtással fenyegetőző házmester (Szőke András) sírva borul az őt megmentő pszichiáternő nyakába, és abban a pillanatban az addig vidám alkotás a visszájára fordul. Mert akkor hisszük el, hogy a minket megnevettető lények mégiscsak emberek. És hogy egy kis szeretetre azért még itt is szükség van. És hogy Gizi is csak akkor marad életben, ha legalább Kapát maga mellett tudhatja.
A Roncsfilm burleszk, és ez a műfaj mindig is a tragikumból építkezett.
Pancsikó"
megpróbáltam elmagyarázni, hogy miért is jó film ez, hogy nekem igenis tetszik, és igen, én ezt már éáttam, és azért vettem meg dvd-n, mert tetszik, és azért mondtam tegnap este, hogy nézzük meg, mert szerintem jó film.
de valahogy nem ment. merthogy sosó szinte örjöngött. majdnem végignéztük, amikor kibukott, hogy neki ebből elég, ebből a szarból. és hogy meséljem el, nekem mi tetszik ebből.
de ezt így nem lehet. ha valakinek nem vicces, hogy a hüje angolok, angol hüjék fejéhez egy tehenet dobnak le a vár tetejéről, akkor nem lehet azt elmagyarázni, hogy de az azért vicces.
talán ismerni kell hozzá a nyóckert (vagy a hetet), a kiskocsmákat, az alkesz helyeket, ahhoz talán ott kell lakni, megtapasztalni hogy a nyuggerek az állateledestől veszik a csirkecombot, mert ott olcsóbb, látni verekedéseket, csak mert valaki (apám) megkérdezte, hogy kell-e segítség, a hunyadi piacon hurkát enni, vagy bedobni egy sört a sarki kocsmában. de elmesélni ezt sem lehet.

Nincsenek megjegyzések: