szombat, május 23, 2009

polder

a wikipedia szerint: "A polder egy alacsonyan fekvő terület, ami – legalábbis időszakosan – a tenger szintje alatt fekszik, és amit az ember mesterségesen hódított el a tengertől gátak segítségével. Van, amelyiket vízszivattyúzással kell kiszárítani, és szárazon tartani, másokat zsilipek kinyitásával alacsony árapályszint esetén. A legismertebb példák, ahol ilyen földvisszahódítás történik tengertől, a tengerszint alatt fekszenek.
A legtöbb polder Hollandiában található, az országot gyakran asszociálják velük, de Hollandia nem kizárólagos helyszín. Mindenesetre a holland döntéshozatalt gyakran polder-modellnek titulálják."

csütörtökön poldernapot tartottak. szünet volt, Hemelvaartsdag, Mária mennybemenetele vagy miaszösz, de mindenesetre erre a napra szervezték a poldernapot. ennek örömére bicajtúrákat szerveztek, amire andiék elhívtak minket is. háromajróért adtak egy térképet a kiindulóponton, rajta bejelölve a poldereket, és az azokon levő gazdaságokat. merthogy az egésznek az volt az értelme, hogy végigjárd a környéket, és megismerd a poldereken gazdálkodó és termelő népeket. így aztán láttunk önjáró (totál automata) fejőgépet, amibe a tehén akkor megy be, amikor kedve van tejelni, a masina először lemossa a tőgyét, aztán lézerrel vezérelve rácuppan a szívófej, és dől a tej, miközben a tehénke a megérdemelt jutifalatot rágcsálja. közben a következő meg áll, és vár a sorára, és nézi a kószáló kisrobotot, ami pucolja a karámot.
aztán láttunk igazi sárga spitz- avagy tévé-paprikát, amit itt sem boltban, sem piacon nem lehet kapni, csak kaliforniait, mert a sárga megy valahova exportra (pl karlsruhébe), kiváló minőség, két darab ötven centért kapható, közben kantrizene ment a hangárban.
aztán voltunk jachtkészítő mesternél, ahol pár hajó készül csak egyszerre, merthogy kézimunka folyik itt, fából, elég durva.
a fagyishoz nem mentünk be, mert úgy tűnt, a gyerkőcök elaludtak, de aztán a sajtosnál muszáj volt megállni, mert Hanna mégsem aludt, hanem ordított.
szuper helyeken jártunk, piszkosul szép tájakon, csak valahogy sehogysem jutott eszünkbe andival az a szó, hogy építőtábor :)

Nincsenek megjegyzések: