hétfő, március 31, 2014

Royalspotting

Mivel nem járunk hivatalos eseményeken, nem vagyunk nagymenők, utáljuk a tömeget, úgyhogy a királynőnapon sosem mentünk nyomorogni, csak hogy integessünk a királyi családnak (a május elsejei integetések ugranak ebből mindig be), sőt, tavaly a koronázást még tévén sem igazán néztük, mert pont akkor kezdődött a királynőnapi gyerekprogram a kerületben zsákbanfutással, célbadobálással meg ugrálóvárral, ami sokkal izgalmasabbnak tűnt, mint tévét bámulni, szóval nem igazán volt eddig alkalmunk találkozni a holland királyi családdal. De ha hegy nem megy Mohamedhez, ugye… Tegnap a szokásos kirándulós-biciklizős-tengerpartozós helyünkön lebzseltünk, és mikor a tengerparti bringaparkolóban pakoltuk fel a homokózóvödröt, plédet, strandsátrat, gyereket a biciklire, éppen arra sétált a rojál famili. Mentek ők is egyet tengerpartozni. Mint sokan mások. Csak nekik volt három,”nem alkalomhoz illő” szerkóban lévő kisérőjük.
Király.
Ennyi.

péntek, március 28, 2014

Mikroszkóp papirból

Ez a sztori ugye mindenkinek megvan? A srác tervezett egy teljesen funkcionális mikroszkópot, amit papirra nyomtat, na jó, kell rá lencsét is ragasztani, de majdnem az egész papirból van, egy lapos papirból kiorigamizható, és sokkal egyszerűbb összerakni, mint az országház makettet, nem törik, és csak egy dolcsi az egész.
Na ez aztán dizájn a javából.

vasárnap, március 23, 2014

Volt egyszer az élet

Hanni rákattant a fenti sorozatra, mást nem is akar nézni, nagy kanállal falná. A kisbabák és a kromoszómák újra szóba kerültek, de a vörösvértestek is nagy kedvencek. A könyvtárból gyerekeknek való anatómiakönyvet hoztunk haza. Ma este a kádban azt játszották Lizivel, hogy a sejtmagok alszanak, és egyet-egyet felkeltettek, majd megbeszélték, hogy ebből mi legyen: vérzés vagy kisbaba. Persze botrány és üvöltés lett a kijövetelből, mint mostanában sokszor, ha Sosó fürdet - valahogy vele sokkal durvábbak, vadulnak és jobban kiborulnak.

hétfő, március 17, 2014

Kombucha

a szakértő nyilatkozik

nem vírus

Majd egy hét (ebből négy napot egyedül voltam a kölkökkel, na jó nem egyedül, volt suli meg bölcsi, nekem meg egyetem, de akkor is, a reggeleket meg estéket egyedül nyomtam) álomkór után abbahagytam a vakaródzás ellen felírt antihisztamint, és láss csodát, ma már se viszketés, se nagy álmosság, este kilencig is bírom a strapát, csak utána ájulok be. Pénteken azt mondta a doki, hogy nem találtak semmi vírus-specifikus ellenanyagot, mondjuk csak négyfélét néztek, de mivel én is úgy érzem, hogy jobban vagyok, nem hiszem, hogy tovább kéne ezt a dolgot forszírozni.
A narancs vagy inkább vérnarancs színű pisinek már kedden se híre se hamva nem volt, de a lábamat az antihisztamin mellett is a szőnyeghez kellett gyalulni, úgy viszketett legalább szerdáig. De mindez már a múlté, mondom, már az antihisztamint sem szedem, és nem viszketek. Asszem ez ennyi volt, valószínűleg a vasárnapi gyomorfájásra bevett fájdalomcsillapító vágta egy csöppet tönkre a májamat, ami amúgy ugyancsak kiakasztó, ezt a szart többet ebben az életben be nem veszem.

szerda, március 12, 2014

Oh my, my, my

Megvannak a laboreredmények, vírusos hepatitiszem van. Még egy vérvétel jön a vírus megállapítására, amiket néznek: CMV, EBV, HepA, HepC. 

hétfő, március 10, 2014

Oh, my

Egy csöppet bepánikoltam, amikor a tegnapi félnapos gyomorfájás után (amikor is aktuálisan a szombati vacsorára evett borjú steak vasárnap délig úgy feszítette a gyomromat, hogy a derekamba meg a hátamba sugárzó fájdalomtól konkrétan sírtam) arra ébredtem, hogy a fejem búbjától a tenyeremen keresztül a talpamig minden iszonyatosan viszket, és azt hittem, hogy megjött, pedig csak erősen narancssárgát pisiltem. Ez azért eléggé kihigult, úgyhogy mire a doki után eljutottam a vér- és vizeletvizsgálatra, már egészen sárga lett.
Persze a két héttel ezelőtti kicsi nátha meg a hasfájós-hasmenős vírus kicsit átértékelődött - az összes hepatitiszt okozó vírus ilyen tüneteket okoz. Holnapra vagy szerdára lesznek meg a laboreredmények, addig a doki szerint szedjek nyugodtan antihisztamint a viszketésre, hátha csak ételallergia. 
Én meg csak vizslatom a viszkető bőrömet, hogy tényleg sárga, vagy csak képzelődöm...

vasárnap, március 09, 2014

Raker


Ma délben átjött Gerda, a szomszédasszony szólni, hogy a 16 éves, hajlotthátú Raker, aki azóta üvöltve nyávogva követeli a bejárati ajtón való beengedését, mióta ideköltöztünk, hiába van macskaajtó a konyhánál, ő elől nyávog, mert akkor a lányok az ablaknál integetnek neki, és aki értelemszerűen összehaverkodott a lányokkal; ma reggel meghalt. Holnap temetik, ha a lányok el akarnak tőle búcsuzni, menjünk nyugodtan át, kicsit az ő cicájuk is volt, etettük őt, ha Gerdáék elutaztak.
Pasim elnyújt képpel kategórikusan nemet mondott. Mikor faggatni kezdtem, miért, kiderült, hogy szerinte már biztosan férgek másznak ki a pár órája halott macskàból, és nem értette, miért akarom átvinni a nagyot, de aztán ránk bízta a dolgot.
Elmondtam a nagynak, mi történt. 6 éves, 4 évesen már előjött a halál kérdése, átrágtuk már sokszor, akárhányszor felhozta. Kérdezte, hogy mi is meghalunk-e, meg ő is, meg hogy miért. Most elsírta magát, de át akart menni elbúcsúzni.
Nem olyan volt Raker, mint egy alvó macska, félig nyitva volt a szeme, résnyire a szája. A szállítókosarában feküdt összegömbölyödve. Szerencsére a nagynak nem volt félelmetes, csak inkább szomorú - nekem eszembe jutott a kedvencek temetője, úgyhogy kicsit fura volt. Aztán elbeszélgettek Gerdával az eddig látott halott állatokról, meg a halott halunkról, majd kettesben elmentünk megvenni a következő adag halat az új akváriumba. Most éppen neonhalakat vettünk.

csütörtök, március 06, 2014

szerdán tavasz volt

Már reggel sütött a nap, és hiába volt csak 5 fok, melegített már a reggeli nap is.
Aztán babazene után elrángattam Lizit a játszóra, ott vártuk meg, hogy mehessünk Hanniért fél egyre a suliba, majd aztán a ház előtt a bicikliről leszállva az előkertben két katicát találtak a csajok, amit mindenképpen meg kellett mutatni apának, így aztán a napon vártuk, hogy visszaérjen a futásból. Vártunk, vártunk, én nekiálltam kihúzni a kövek közt kinövő gazt, majd hoztam a múltkor vett hagymamixet, és a sövény alatt a macskák ellen rakott nagyobb kavicsokat eltolva gilisztákat és gyökereket kerülgetve ástunk, ültettünk. Nőszirmot, kardvirágot meg valami kis helyes rózsaszín oxáliszt. Aztán megjött Alexandra a sarokról, aki még nincs négy éves, de odavan Hanniért, ő meg néha bicajozik vele egyet a járdán saroktól sarokig, hogy anyuka szintén kertészkedik, ő meg bicajozna egyet, és akkor Lizi a motorral hasított a két nagyobb mellett, én meg ültettem a hagymákat lelkesen, aztán visszakotortam a macskaellenes kavicsokat, mert a macskát olyan kegyetlenül büdöseket szarnak az ablakunk alá, hogy az már dühítő. Aztán nagy sokára végre megebédeltünk, és ezzel vége lett a tavaszi idillnek: Hanninak nem volt már kedve Alexandrához, Lizi ment aludni, én meg húztam el Delftbe, órára.
De az a pár óra napos kertezés, utcán élés, szomszédolás, katicázás és gilisztanézés annyira jó volt.

szerda, március 05, 2014

bépé szavazni szeretne

bépé szeretne külföldön szavazni. ahhoz külön kérni kell, hogy külképvisleti listába vegyék az embert. ami nem is olyan egyszerű, mint tudjuk.

level 1: sziasztok, nekem elutasitottak a regisztraciomat, mint sok masnak is, arra hivatkozva, h az altalam megadott adatok nem egyeznek az adatbazisban levovel. Ti mar regisztraltatok? Es sikerult? Es ha igen, akkor az anyukatok szuletesi vagy viselt nevet adtatok meg? En uis csak arra tudok gondolni, hogy itt volt a hiba (en a szuletesi nevet adtam meg). Rakerdeznek az anyja nevere, es van mellette egy negyzet, amit be kell ikszelni, ha doktorija van. Namost, ha szuletesi nevet kernek, akkor abban sosincs doktori, nem??
level 2:Termeszetesen nem irtak meg, hogy melyik adat nem volt jo. A kitoltes utan nem kapsz conformation emailt, hogy tenylegesen mit irtal be. Nincs megadva semmilyen email cim vagy telefonszam, ahol lehet erdeklodni. A hatarozatnak meg szama sincs, amire lehet hivatkozni. Magyarorszag. 2014.
level 3: megspammeltem oket, kitoltottem minden lehetseges variacioban. Az eredmeny: 3 elutasitas es egy talitalalat! Olyan erzes, mint a lotton nyerni! A kedves ugyintezo a kovetkezot irta (bruhaha):
Tisztelt Választópolgár!
Mellékelten megküldöm honlapon Helyi választási Irodához érkezett kérelmeire született döntéseinket.
Ugyanarra a külképviseletre csak egyszer tud bejelentkezni, akárhány kérelmet is nyújt be.
Amennyiben kérdése van, állok rendelkezésére.
Tisztelettel: xy
              Névjegyzéki csoportvezető

hétfő, március 03, 2014

dizájn

na ettől konkrétan a hányinger kerülget.
mekkora fenszi faszakodás már dizájnról beszélni kommunikáció kapcsán? persze lehet mondani, hogy kommunikációs eszközöket dizájnolunk, de ez olyan, mintha tejszínhabot nyomnánk a szarra, és azt mondanánk, hogy gesztenyepüré.
össze kéne foglalnom egy cikket a kommunikációs eszközök dizájnolása kurzusra, persze a dizájnról szól, azt próbálja definiálni, és persze hogy már minden mással foglalkozom, csak nehogy ezt kelljen letolnom a torkomon, de sajna van még más feladatom is, úgyhogy muszáj átrágni magamat rajta, és elküldeni a többieknek.
de egyszerűen annyira nincs kedvem hozzá....

akvárium

pénteken vettünk 5 guppit. két szép színes fiút, meg három lányt.
jól vannak, már elkezdtek a víz tetejéről lejjebb ereszkedni, ami azt jelenti, hogy már nem kapnak frászt a két óriásharcsától.
amúgy utánaolvastam, és ezek a harcsák akár 50 centisre is megnőhetnek. ezt az a szemét halas miért nem mondta anno? disznóság ilyen állatokat kis akváriumba venni. 
na mindegy. a lényeg, hogy most utánaolvastam az akváriumi halaknak, nem hirtelen felindulásból vásárolunk, csakis békés, könnyen tartható halak jöhetnek szóba, amik nem nőnek nagyra. az egyik guppilánynak van egy fekete pötty a hasán - na erről meg azt olvastam, hogy ez azt jelenti, hogy terhes, úgyhogy valószínűleg lesznek kishalak is.
Hanni meg Liza irtóra lelkesek, nézegetik a halacskákat, beszélnek hozzájuk, sőt, Lizi azt mondja, hogy a halacskák azt mondják: "Liza kell." Mi lesz itt, ha megszületnek a kishalak???

elveszve

nincs időm semmire, hajszolom a határidőket, a beadandókat, egyik csoportgyűlés jön a másik után, és mivel a múlt héten a gyerekekkel együtt én is taknyos meg hasfájós-hasmenős voltam, nem is voltam túl lelkes.
hjajj.
de legalább Lizit még időben beírattam Hanni sulijába, ahova fel is vették, kértem egy extra napot Lizinek a bölcsiben, de csak május közepétől mehet, ami piszok messze van.
meg mondjuk kiolvastam két könyvet is az elmúlt két hétben, úgyhogy végül is egy szavam sem lehet az időhiányra, de jó lenne varrni egy-egy jó kis szoknyát a lányoknak, meg végre ukulelézni a lányokkal.
na, beosztom jól az időmet, ígérem.