kedd, december 16, 2008

ideg

hogy miért azok tudnak annyira kiborítani, hogy őrjöngeni tudnék, akik tényleg fontosak, nem értem. legszívesebben a szomszédon idegeskedném magam, hogy miért pont a Hannáéval szomszédos szobában tartja a bimmbammóráját, vagy Markón, aki nem mondta el, hogy két példányt le kell adni az efzékában is a doktoriból, és most cseszegetnek érte. de nem, ők hidegen hagynak. mondjuk Feri levelétől már összerándult a gyomrom, amikor megírta, hogy:
"nemi meglepesre ma megkaptam egy bekotott peldanyt a dolgozatodbol, es azt kell mondjam vegyesek az erzeseim, mert orulok hogy befejezted, de annak egyaltalan nem, hogy nem lattam a vegso verziot, kulonosen a results masodik felet. Ha lattam volna, lett volna nehany javaslatom. A fo gond az, hogy az adatok meg most is elemzes alatt vannak (amiket a dolgozatban megadtal nem mind jok) es csak holnapra lesznek keszen Markus es JOchen ezerrel dolgozik rajtuk. Peldaul a fig 60 mar nem igaz, ujra lett szamolva, figyelembe veve a promoterek alapaktivitasat masok az enhanszerhatasok mertekei es igy mar nincs osszefugges. A cikkbol is ki lesz szedve. Ez azert szivas, mert Uwet es NIck-et is megkertem, hogy nezzek at a cikket es hulyen fogja adni magat,hogy mast latnak a cikkben es mast a dolgozatban es vlszinuleg az eloadasban is. Varni kellett volna meg a leadassal, tudom hogy surgos, de most ez igy elegge kellemetlen.",
pedig minden fejezetet elküldtem neki, csak jópár levelemre nem reagált, én meg nem erőltettem a dolgot. direkt azért analizáltam ki eská tizenötezer képet, mert Markus másfél éve analizálja az adatokat, és minden héten az megy, hogy jövő héten elküldjük a cikket, mert Feri minden héten mást gondol ki. és Feri jól tudta, hogy mi az ábra, hogy nekem le KELLETT adnom költözés előtt. ez van.
nade a legeslegjobban a családom borít ki. pölö az anyám, aki szkájpon jelenetet rendez, besértődik, és nem akar velem beszélni, mert apám mondta el azt, hogy mi történt a bécsi útján. apám próbálja menteni, ami még menthető, és decemberben léptek egy nagyot, de ezt inkább majd csak akkor mesélném el, ha túl vannak a dolgon. mindegy, szóval újra bécsben járt, anyám persze nem volt ott, mert nem tud németül, de ő akarta elmesélni a sztorit. mert ő jobban tudja. Sosó jön utána a sorban, ő annyira ki tud borítani, nem is találok rá szavakat, valahogy nem tudja kezelni az idegeskedéseimet, és én egyre jobban belelovalom magam. de a ranglista legelején Hanna áll, az ő hisztériáitól kiakar az agyam néha, akkor nem én vagyok ott, hyde elő akar bújni és legszívesebben őrjöngene. még azért van kontroll, de most ez az itthon egyedül a gyerekkel összezárva, ő meg nem hagy egy percre sem nyugton nem igazán a kisgyerekes anyák álma. (najó, legyünk korrektek, ma hihetetlenül jó napunk volt, annak ellenére, hogy majdnem négy órát voltunk kettesben a városban: városházára babakocsival séta, városházán regisztráció, tízórai egy kajáldában, majd hazafele vásárolgatás. de ha panaszkodni kell, meg magamat sajnáltatni, akkor nem feltétlenül korrekt az ember.)

hírek

tegnap óta híreket is olvasok.
"Huszonöt Odessza megyei lakos vakult meg, miután egy kötelező szemészeti szűrővizsgálaton estek át egy ukrán klinikán. Szemcsepp helyett valamilyen maró folyadékot csepegtettek a szemükbe. Huszonöt egészséges ember vakult meg amiatt, hogy az egyik klinika szemészeti vizsgálata során az előírt gyógyászati készítmény helyett egy eddig ismeretlen összetételű folyadékot csepegtettek a szemükbe.
Az esetről az Ananyevai Járási Önkormányzat egyik képviselője értesítette a hatóságokat azt követően, hogy a közigazgatási hivatal 14 munkatársa vakult meg egy szemészeti szűrővizsgálat során. Mint kiderült, a klinika szemészetének egészségügyi alkalmazottai a vizsgálat előtt - valószínűleg tévedésből - valamilyen maró hatású folyadékot csepegtettek a páciensek szemébe, ami a látásvesztést és súlyos égési sérüléseket okozott."
vagy
"Az eddigi információk szerint a sarki trafikba egy fegyveres férfi lépett be, aki odabent fejbe lőtte az eladónőt, majd a bevétellel elmenekült a helyszínről."
"Belehalt életveszélyes sérüléseibe az a nő, akit fejbelőtt egy egyelőre ismeretlen tettes egy fővárosi üzletben."
"Korábbi értesülésekkel szemben nem fejbelőtték, hanem agyonverték azt a trafikosnőt, akivel ismeretlen támadója végzett a főváros XVIII. kerületében."
vagy
"Az amerikai lány az éjszakai fürdőzésről tartott hazafelé barátaival december 6-án. A IX. kerületi Bakáts téren elvált tőlük, onnan egyedül ment tovább. A támadók ekkor estek neki, bántalmazták, majd megerőszakolták. A történtek után a meztelen diáklányt egy taxis vitte be a IX. kerületi kapitányságra. A hvg.hu úgy tudja, a lányt a saját barátai is alig ismerték fel, kihallgatni pedig nem tudták a nyomozók."
asszem megyek, bezárkózom a gyerekszobába és max a játszótérig megyek el...

hétfő, december 15, 2008

ja, amúgy

meg kinyomtattam, leadtam. az utolsó pillanatban, a költözés napján mentünk Hannával Heidelbergbe intézni a doktori eljárásra való jelentkezést. védés március hatodikán.
de jó lenne megünnepelni, úgy istenigazából, egy pohár pezsgővel, hogy meglegyen a befejeztem-érzés, mert az momentán nincs sehol, akkora a sürgés-pörgés. csak az újabb hétköznapok vannak, és nincs még ez a fejezet lezárva, pedig az most nagyon kéne lelkileg. egy nagy lelki vállveregetés, hogy megcsináltam, egy nagy örülés meg hepinesz. most csak megjegyzések vannak, hogy azt gondoltam, már nem leszel hisztis, hogy leadtad.
mondjuk ez az egész leadás annyira elhúzódott, hogy szinte alig tudtam elbúcsúzni emberektől, szóval egy csöppet lezáratlan emberileg is karslruhe. na de majd a védés után csapunk egy nagy búcsú meg ájdidit bulit.

hisztisek

Hanna tünetegyüttesének leírását lásd itt: apjával irtó jól elvan, de ha meglát, nyávog. főzéskor, mosogatáskor, pakoláskor ez momentán annyira megőrjít, hogy leizzadok, annyira felhúzom magam rajta.
persze jön a két felső foga is, meg ugye az új lakás is szokatlan, meg a felfordulás, pakolászás sem lehet túl megnyugtató.
és hát mindettől, meg Hanna nyávogásától sosóval mi is feszültek vagyunk, sokszor egymásnak esünk.
amúgy már nagyjából lakható a lakás, konyha okés, fürdő okés, háló okés, az ottani szekrényt megkaptam én, sosóé a nappaliban van. na a nappali még rumlis, de még a bútorok egy része ív, másik része még mozogni fog, meg jön új íróasztal meg könyvespolc és szekrény. na és az előtér is csupasz. a konyába tervezünk egy lehajtható kisasztalt, elég gáz mindig bevinni mindent a nappaliba. nade ezt majd januárban, merthogy szombaton irány haza.

péntek, december 05, 2008

programváltozás fokozódik

hát, a hányós hétvége miatt nemcsak a leadás csúszott, hanem minden más is.
wilkóék múlt szombaton jöttek volna, nekik szóltunk, hogy ne jöjjenek, nehogy elkapják. meg egyébként is kómás voltam, nem éppen vendégfogadó kedvben.
sarahoz nem jutottam el, egyszerűen nem volt rá idő.
sylwiáék nem voltak konkrétan betervezve, de azért elköszönés nélkül nem mentünk volna el. írt is a héten, de nem válaszolt a levelemre. holnap felhívom, hogy mi van velük.
marcóék nem jelentkeztek, ma délután mentünk volna hozzájuk, de ma délután írt, hogy jobb lenne a holnap. hát nem túl konkrét.
holnap délután lenne a wunderhirsch-es mikulásbuli, de Sosó kapott egy értesítést, hogy járvány miatt megváltozott a helyszín. így nemigazán van kedvünk az új helyre elmenni, nehogy pont a költözésre kapjunk el valami szart. egy taknyos vagy már éppen nem hányó nyűgös háromévest úgysem hagynak otthon, ha már beígérték neki a mikuláscsokit.
vasárnap azért remélem összejön a vacsi Mártáéknál.

a programlistából egy maradt a helyén, sőt túl is vagyunk rajta, ma délelőtt itt járt herrbantle, a főbérlő, és megbeszéltük, hogy kedden átveszi a lakást.
tegnap meg itt járt herraye haverja, hogy megnézze, milyen bútorokat hagynánk itt, de nem kellenek nekik. mondjuk nyamvadtak nagyon, Sosó nagyanyjának húszéves ülőgarnitúrája eléggé randa, csak letakarva használható, ráadásul kényelmetlen is, a hűtő sem egy mai csirke, és állt benne a jég, biztos nem volt túl bizalomgerjesztő.
mindegy, mára kiderítettük, hogy hol van szemétlerakó, és oda el lehet cipelni ezeket majd holnap. ezt a pár napot majd matracon ücsörögve is kibírjuk. Hanna egyébként is a földön él manapság, neki nem kell kanapé.

na nyomás

végül ma a negyedik félórás pdf-gyártás után minden rendben találtatott, már egyik header2 sem lógott át a pagebrakek miatt az előző oldalra, és végül kora reggel helyett egykor sikeresen bementem, de szerencsére minden klappul ment, kaptam repro-űrlapot project-számmal, ami azt mondja, hogy honnan fizetik a cuccot, aztán meg leadtam a dolgozatot a digigrafie-n a reproűrlappal együtt, és hétfőn kettőre meglesz a tíz példány bekötve.
nagysóhaj.
az utolsó pár nap azért nagyon húzós volt: utoljára hagytam a gázos részeket, mint absract, objectives és conclusions. Ebből feri az abstractot étnézte és beleirkált, de az objectives-es levelemre nem reagált, sem a múlt héten elküldött results-ra, úgyhogy úgy döntöttem, ő elmondta azt, amit hozzá akart fűzni. ja, és marco most írt, hogy csak ma kapta meg a keddi levelemet, amiben arra kérem, hogy fordítsa le az abstractot németre. mindegy, neki sem volt benne, mégis summacumlaude lett.
még egy nagy sóhaj.
azért az a múlt pénteki hányós éjszaka, meg a kómázós szombat nem hiányzott, sem pedig a vasárnap éjjel, amit Sosó hányt és fosott végig, persze ő is zombi volt másnap, így aztán Hannát nem lehetett ráhagyni, szóval két teljes nap kimaradt a nagy hajrából. nade most már mindegy, hétfő délután berohanok, elhozom a cuccot, és kedden délelőtt, a költözés napján elhúzok Hannával Heidelbergbe leadni a jelentkezési anyagot.

péntek, november 28, 2008

a következő egy hónapunk:

- szerdán, dec 4-én bevinni a pdf-et, nyomtatás, köttetés, majd meglátogatni Sarát, az indiai lányt
- csütörtök, dec 5, reggel elhozni a tíz példányt, hármat beadni az illetékesek fakkjába, egyet postán feladni Prof Frau Mullernek, néggyel és a hivatalos papírokkal irány Heidelberg
- pénteken jön a Herrbantle, megbeszéljük, mi maradhat a lakásban, adunk neki kulcsot, meg minden, délután Markóékkal találkozó, ezt csütörtökön pontostítani
- szombat, dec 6-án gyerek mikulásbuli a wunderhirsch ungarische kulturverein-ban Mártáékkal
- vasárnap, dec 7-én koradélután búcsúvacsi Mártáéknál
- hétfő, egyelőre szabadprogram, ami kábé csomagolást jelelnt, merthogy
- kedden, dec 9-én reggel nyolcra jönnek a költöztetők, és
- szerdán, dec 10-én kipakolják a cuccainkat Leidenben, a Scholtenstraat-on.
- kedden, dec 16-án Hannával beregisztrálunk a városházán, majd végül
- szombaton, dec 20-án irány Pest.
na, nézzük csak, ajándékokat mikor is veszek????

egyszerűbb lett volna, ha

a terhesnadrág és a könyv visszament apámék címére, mert nem vették át egy hónapig, és a lyoni postán várakozott hiába. apám újra elküldte, átküldtem a hivatkozási számát, kértük Dettit, hogy érdeklődjön a postán, nehogy megint visszajöjjön. ahhoz egy csöppet drága mulatság ez a csomagküldözgetés.
balinak igaza volt, ez az egész apszolút egy szituációs játék, szánalom jeligével...
Szia Éva!
Ma is voltam a postán, semmit sem tudnak a levélről. Azt tanácsolták, reklamáljon a feladó.
Talán apukádnak és nekem is egyszerűbb lett volna, ha nem rázol le, amikor mindketten otthon voltunk. Nemcsak elég szarul esett, de néhány bonyodalmat okozott is. Legkevesebb, hogy vettem nadrágot és szerencsére a könyv is megjelent azóta mégegyszer. Azért próbálkoztam csupán olyan kétségbeesetten visszakapni a dolgaimat, mert már tudtam, hogy terhes vagyok, és gondoltam, bonyolultabb lesz egy nemzetközi transzport. Csak emiatt hívtalak kb. 15-ször, annak ellenére, hogy elutasítottad a hívásomat, nem vetted fel és nem is hívtál vissza, küldtem üzenetet is, mindhiába. A végén már csak el akartam értük menni.
De sebaj, remélem, a 9. hónap végéig azért csak visszatérnek valahogyan.
Üdv,
Dtt

a hirtelen felindultságból elkövetett válasz pedig:
Kedves Detti!
Apu ismét bead egy hivatalos tudakozványt, mint múltkor, reméljük az segít valamit a helyzeten, és nem csak az derül ki belőle, hogy a francia posta ül a küldeményen, de ennek ellenére nektek azt mondják, sehol semmi.
Sajnálom, hogy így alakult, hogy nyáron nem tudtunk találkozni, nem minden alakult úgy, ahogy terveztük - többek között Hanna négy napig tartó, majd egy hét múlva újra visszatérő lázas kötőhártya gyulladása sem volt a terveinkben. És azt is sajnálom, hogy ennyi sértett vagy egy nadrág és egy könyv miatt. Talán egyszerűbb lett volna ha..., valóban, talán akkor is, ha kölcsön sem adod, ha már ennél a gondolatmenetnél tartunk, sőt, fokozhatnánk a sértődősdit.
Ha összeszámolod, hogy mennyi extra kiadást jelentett ez az egész számodra, átutalom az összeget. A sajnálatomon kívül ezt tudom felajánlani. Leveledből nem igazán tudom kivenni, melyik az, amelyik enyhítené a "bonyodalmak" okozta sérelmedet.
Üdv,
Éva

na, megjött a válasz:
Szia Évi!
Te sem gondolod, hogy egy nadrág és egy könyv miatt érzem magam szarul. Inkább a lerázás az, ami megfekszi a gyomromat.
Sajnálom, hogy Hanna beteg lett, ráadásul, amikor otthon voltatok. Szerinted nem ismerem a problémát? Valósznűleg megértettem volna, ha szóba állsz velem.
Már van nadrágom is, könyvem is, tk. ráér. Az anyagiak felajánlásán már nem sértődöm meg. :)
Üdv,
Dtt

szerda, november 19, 2008

családi körkép

hol is kezdjem?
na, talán nővéremnél. neki egy jóideje nincs bejelentett munkája, tavasszal még dolgozott feketén egy nyomdának, de persze őt rakták ki legelőször, amikor valakit ki kellett, azóta néha kutyákat nyír pénzért, sokszor késő estig, így Vivi sokszor egyedül van otthon a három kutyával. na ő is külön sztori, ki van borulva mindenkire, szerinte mindenki utálja, ha valaki mond neki valami kritizálót, akkor már a világ is összefogott ellene. az anyját meg persze mindenekfelett utálja.
aztán apám ugye majdnem egy éve nyugdíjban, nagybátyámék cége inkább nyugdíjazta. hogy tudjon segíteni Juliéknak, elvállalt egy állást, mi hiába könyörögtünk neki, hogy ne tegye, kamu az egész. egy bécsi építési vállalat nemtommilyen igazgatója lett, akinek "csak" alá kell írnia dolgokat, havi fixért meg kiutazásonkénti pénzért. mondtuk neki, hogy ennek olyan szaga van, mintha rá akarnák húzni a vizes lepedőt, de ő meg váltig állította, hogy milyen rosszhiszeműek vagyunk, nem mindenki gazember. na ez a bécsi cég nem igazán fizet, sőt, alig jelentkezik, apám meg nem igazán áll a sarkára, félek, ebből még nagy gáz lesz.
kérdeztem apámat, hogy hogy állnak anyagilag, ha nincs most ugye ez a fizetés, amire számított, hogy vannak-e kölcsöneik, aminek most ugye a törlesztő részletei még magasabbak, stb, kell-e nekik pénz, de most azt mondta, még ellavíroznak valahogy. a két nyugdíjból. effektíve négyen.
anyám közben meg az angoltanfolyam mellett dianetikára jár a szcientológusokhoz, hiába meséltem neki róluk, szerinte hasznos, és olyan, mint az agytorna.
nővérem most vár egy állásinterjú eredményére, kábé ennyi a család összes pozitív jövőképe.

kibújt

Hanna első fogacskája, majdnem tíz hónapos korában. úgy tűnik sok mindent nem siet el, de ez még belefért simán a normálisba a dokinő szerint akár egyévesen is kijöhet az első fog. a mászás még nem igazán megy, hiába áll már négykézláb vagy másfél hónapja, ha el akar onnan indulni, levágja magát a földre, és inkébb kúszik. de az már turbósebességgel megy, akár kisszőnyegen át is, kéz-láb átlós mozgás, szóval reméljük diszlexia nem lesz :) pár napja próbál felállni, tegnap meg rajtam tornázva rájött, hogy először fel kell térdelni, onnan felállni, szóval lehet, hogy a mászsá tényleg kimarad, és most már álldogálás meg járás jön. majd meglátjuk.
nade visszatérve a fogtémára.
már jóideje be volt dagadva a két alsónál az íny, pár napja meg már igazán nyálzott, ki is csípte a popsiját, meg éjjel néha keservesen felsírt. szerencsére az osanit (homeobogyó), viburcol (homeokúp) meg a dentinox sokat segített, ma éjjel este kilenctől háromnegyed hétig aludt, úgy hogy ma reggelre jött ki a foga. na jó, délelőtt extrém nyafi volt, aztán meg rákezdett egy nagy adag hisztire, alig ette a banánját, és az etetőszékben rákezdett egy tombolásra (ettől én kiborultam, és persze jótanács ide vagy oda, én is ordibáltam vele). aztán nyugtatgatás közben bekentem dentinoxszal a fogát, és hát akkor éreztem, hogy az már ott recés. szóval vagy a másik is elkezdett kijönni mellette, vagy ennek a kijövetele zajlott éppen, nem tudom, de a nagy hiszti után most éppen alszik a kiscsaj, fél tíztől. na, pont most ébredezik, a babausziról pont lekéstünk, csak a végére érnénk oda, amikor a paraolimpiás edzés meg az idősek akvafitnesze kezdődik már a kismedencében...
mindegy, hisztis gyerekkel úgysem lehet úszni...

szerda, november 12, 2008

csöcs

na, kész, sosem gondoltam, hogy idáig süllyedek, hogy hanna elaltatása és a kepes műsora közti időben porontyot olvasok, onnan egy másik fórumra átugrok szoptatás témakörben, és egy belinkelt oldalon csöcsöket nézegetek...
ja, amúgy az egész onnan ered, hogy hanna mostanában cicimániás, ha meglátja a mellemet, már rögtön rákezd az éhesvagyok röhögés-köhögés-nyöszörgés közötti jelzésre, amit csak a cicire ad. úgyhogy próbálok úgy öltözni, hogy ne lásson, ami eléggé macerás, mert most már irtóra önjáró, és utánam kúszik bárhova, illetve az uszodaöltözőben mégsem viszem el messzire, ha öltözünk.
amúgy már éppen kezdtem büszke lenni magunkra, hogy a hajnali szopizást sikeresen elhagytuk, de pont ma hajnalban nem tudott egyedül visszaaludni, és amikor ötkor már egy órája fennvolt, nyöszörgött meg rágta a cippzárját, bementem elaltatni, és hát perszehogy már éhes volt, egy óra ébrenlét után, nem akart tej nélkül visszaaludni. na mindegy, vannak visszaesések, remélem, a költözés után már nem lesz ilyen, addig pedig hetente három napot egyedül leszek hannával, így nem megy a következetesen apa megy be akció...
szóval van a reggeli szopi, meg napközben is azért még kétszer szopizik, déleőtt meg délután, meg az esti, lefekvés előtti is van, szóval ki kéne valamit találni a délelőtti szopi helyett, de mostanában sokszor sztrájkol kajaügyben, elég a reggelit, ebédet meg a vacsit variálni, meg eltalálni az időt, amikor jókedvűen megeszi. amúgy nemcsak kajaügyben van hiszti. már nagyon akar dolgokat, és irtó nehéz kitalálni, hogy mi az. és amilyen konok meg akaratos, ha nem történik az, amit szeretne, hiszti van. pl, mikor rakom be az etetőszékbe, kinéz valamit magának, és onnantól nem akar enni, mert nem kapja meg. vidám az élet, na.
ja, és egyre macerásabb a nappali alvás, úgyhogy dolgozni csak este tudok, tudnék, meg marad a hétvége, ha sosó éppen nem beteg, mint most hétvégén volt....
ma egyébként irtó vicces volt, mert Mártival meg Stellával voltunk úszáson, és Stella elvette előle a kiskacsát, hát azon úgy ledöbbent, hogy más is elveheti azt a játékot, amit ő kinézett magának, hogy csak nézett, nézett, aztán elbőgte magát :)
na elkezdődött a kepes. megyek.
ma este szabin vagyon :)

csütörtök, november 06, 2008

pölö ilyenek miatt

Dear Ms,
Thank you very much for your interest. I will send you a reprint if you provide your postal address.
With best wishes,
Walter Schaffner
P.S. Although we have not found evidence for it in our work, there is evidence for specific cases of preferential enhancer-promoter cooperation, at least in Drosophila.

> Dear Professor Schaffner,
> I am a PhD student in the Forschungszentrum Karlsruhe, and I have found an interesting paper from your laboratory:
> Gene Expr. 1991 Apr ;1:71-81 1668145
> Every enhancer works with every promoter for all the combinations tested: could new regulatory pathways evolve by enhancer shuffling?
> M Kermekchiev, M Pettersson, P Matthias, W Schaffner.
>
> Could you please send me a pdf format of this article? I would need it for my thesis.
> Thank you very much in advance,

amúgy ő nagyember, úgyhogy igazából olyan furán izgalmas írni egy (volt) intézetigazgató profnak, hogy "helló, el tudná küldeni a cikkét?". kicsit olyan, mint odamenni a ursulához, és megkérdezni, hogy "figyu, te didzsé vagy?" :)

bizi

na nem rizi, csak szimplán elfoglalt.

péntek, október 24, 2008

na!

ezt is megértük, beleférek a régi őszi-téli szoknyáimba, még abba is, amit kinn Marseille-ben vettem, és amit már akkor is csak felülről tudtam csak felvenni.
aztán meg tegnap megjött a Feri javítása, és olyan nagyon hatalmas átírási opciót csak a bevezető két alfejezetéhez írt (összesen 13 van, szóval egész jó arány, a harmicöt oldalból hármat átírni), a legtöbb javítás annyi, hogy a mondat utáni pont elé biggyesszem a hivatkozást, vagy az ábraaláírás nem olyan fonttal legyen szedve. na persze az eredményeket le kell egy csöppet redukálnom, a diszkusszió meg persze túl rövid, de majd részletesen hétfőn beszélünk. remélem akkor nem fogja azt mondani, hogy éva, ez így nagyon gáz. nem, nem fogja. tudom.
na megyek, mert kivételesen fél kettő helyett már most felkelt a kiscsaj. kap hamit (főtt édesburgonya csibehusival), aztán bemegyünk a városba, veszünk abból a irtózatosan fincsi málnás tortácskából, meg összeszedem Marco tollát, akár befejezték a gravírozást, akár nem, és irány Marcoék háza Burbachban. remélem odatalálok (Sosó elvitte mindkét navigációs szart)

szerda, október 22, 2008

tömbösítve, megintcsak

- Hannicsek irtó édes egy bogár, imádnivaló, alig nyűgösködik mostanában, szinte mindig vihog, huncutkodik, sokszor magát mulattatja (röhög, mert valószínűleg csikis, hogy a nagylábujját szopogatja, röhög, mert tetszik neki, ahogy kipancsolja a vizet a kádból, röhög, mert várja, hogy mindjárt utánamegyek, és megdögönyözöm...)sikítozva örül, ha meglát egy embert, pláne ha egy gyereket vagy egy kutyát séta alatt, a hintázó gyerekektől meg egyenesen transzba esik, de ezt már lehet, hogy mondtam. na, egyszóval imádnivaló egy kismanó, az a napi pár perc nyűg és fátradtság semmi ahhoz képest, mennyire jó fej átlagban.
- mivel Markus még mindig csak újraértékeli az eredményeket, amik a cikkbe bekerülnek, és amiket a doktorimba bele kellene írni, nekiálltam egyesével kiértékelni őket. ez többtízezer fotó manuális kielemzését jelenti. a felénél már túl vagyok, de hiába tértem át a balkezes egerezésre boross javaslatára, tegnap már vettem egy patikai tizenhétajrós ínhüvelygyulladásra való kéz és csuklószorítót alumínium sínnel, hogy tovább tudjak dolgozni, és ne kelljen folyamatosan feltekerni meg letekerni a fáslit egy szimpla pisiléshez.
- tegnap ezen kívül vettem Marcónek egy irtó szuper könyvet, ami házi kísérleteket tartalmaz, dobtam is magamban egy hátast, hogy ilyen könyvet kapni angolul a boltban. aztán még gondoltam egy nagyot, és vettem neki egy parkertollat, és rágravíroztatom a nevét, persze a Dr szócskával együtt. Hamár egyszer szummakumlaudét kapott, és hát mégiscsak ő az, akinek a családjával is tartjuk a kapcsolatot. Remélhetőleg péntekre elkészül, de ha nem, az sem baj, akkor hétvégén Sosóval együtt megyünk ki hozzájuk átadni ezeket.
- amúgy Sosó ezen a héten Toledóban van, Madrid mellett valami TéCé-továbbképzésen és tímbildingen, és szegénykém ma zuhogó esőben megy majd be a főnökével Madridba várostnézni. Persze ebből valószínűleg Prado lesz, de ő ettől nem volt feldobva, hiába mondtam, hogy kábé Louvre-kaliberű a cucc, ő ott már volt, minek neki Prado, mondta.
- dtt folyamatosan cseszeget, hogy még nem érkezett meg a csomag, benne a terhesnadrággal, és ő fázik. asszem fogom magam, és küldetek neki pénzt, hogy vegyen egyet, mert kiborít ezzel számonkérősdivel. semmi közöm a kiba...tt magyar postához, bár az nonszenst, hogy egy hónap alatt sem tudnak kivinni egy könyvet meg egy gatyát Franciaországba.
- egyébként a német posta sem a régi, bár a magyarhoz nem fogható, de Hollandiából egy levél egy hét alatt jön meg, és hasonlóan még nem érkezett meg Feri által kijavított doktorim sem Angliából, amit múlt héten adott fel.
- amúgy meg teli a batyum Ferivel meg a kísérletekkel, amiket ránk tukmált, szerencsére Marco holnap be tud menni, hogy megmutassa Nadine-nak, hogyan kell CFP-negatív embriókat kiválogatni, meg hogy rábólintson, hogy igen, ezek az embriók harmincórás stádiumban vannak, mehet a szkrín. nonszensz amúgy, hogy egy aszsiztens, aki lehúzott tíz évet egy halas laborban, ne tudjon már fluoreszcens mikroszkóp alatt kiválogatni CFP-pozitív és negatív halakat egy petricsészéből, meg egy minta alapján ellenőrizni a halakat, hogy megfelelő stádiumban vannak-e. nonszensz a csaj, eszemmegáll tőle. milyen aszisztens az ilyen??? amúgy is berágtam rá, mert írtam neki privát levelet arról, hogy a héten nem igazán tudok bemenni, mert nincs babysitterünk, és Sosó meg Madrid ugye, amit aztán felháborodottan forwardolt mindenkinek, anélkül, hogy megkérdezett volna.
- egyébként elkezdtem a kezembe venni az ügyintézést, mert Marcora aztán várhatok, hetekig nem jelentkezik, hogy megbeszéljük, hogy mit is kell a doktorihoz intézni, szóval tegnap bementem Hannával a városházára erkölcsi bizonyítványt kérni - tizennégy napon belül kiküldik; írtam a doktori titkárságra a kék lapom kapcsán - persze ők nem válaszoltak, úgyhogy asszem jövő kedden megyek Heidelbergbe; apám meg intézi az érettségi bizonyítványomat. na az is egy szép sztori. kigondoltuk Sosóval, hogy apu menjen be a Madáchba, és kérjen egy másolatot az érettségimről, és hát ott van angoltanár, adják ki angolul, mert hát ha ők ott lepecsételik azt, csak hivatalos a fordítás. hát nem. kiadták ugyan a bizonyítvány másolatát, azt az Oktatási Minisztériumnak hitelesítenie kellett, és apám beadta hivatalos szakfordításra, mert ott hitelesítik is rögtön. ebből csak a fordítás két hét :)

na itt a postás, most dobálja be a leveleket, megyek megnézem, jött-e valami.

hétfő, október 13, 2008

kuksol

Hannicsek mostanában irtóra nézelődik, minden hihetetlenül érdekes, az emberek, a sétáló, futkározó kutyák, a madarak, a csimpánz az állatkertben, a hintázó gyerekektől pedig egyenesen transzba esik, sikongat és olyan gyorsan jár a lába, hogy az ütemét meg sem tudnám már mondani :)
így hát mostanában a babakocsi szigorúan függőlegesbe van állítva, Hannicsek meg húzza magát még így is előre, nehogy kimaradjon valamiből, és így megyünk a játszótérre. ott elnézegeti a többi kölköt, miközben ücsörög a homokozóban, kezéből pereg a homok, csak pereg, pereg :) ha már félek, hogy túl hideg lehet ott a homokban ülni, elviszem hintázni (az ölemben ücsörögve hintázunk), vagy csúszdázni. múltkor odajött hozzánk az orosz kétéves kislány, Viki, akivel még akkor ismerkedtünk össze, amikor anyám itt volt, és összevissza ölelgette, simogatta Hannát, aki persze kiborulva bőgött ettől, erre Viki jobban simogatta, próbálta vigasztalni. kábé tíz perc kellett hozzá, meg egy csúszdázás, hogy megszokja az őt maceráló kislányt :) na, szóval úgy néz ki, hogy januárban már csak nem lesz akkora trauma a holland bölcsi, bár ezt azért lekopogom még...
amúgy tegnap voltunk megint állatkertben, és Hanna persze mindent és mindenkit alaposan megnézett, így persze a délutáni alvás elmaradt, és hatra úgy elfáradt, hogy este kilencig aludt - kihagytuk a fürdést meg minden egyebet, csak peluscsere és hálózsák-feladás volt, és aludt is vissza. ma reggel cserébe fél ötkor már kukorékolni akart, de szerencsére sikerült fél hétig visszaaltatni. akkor viszont életében először négykézláb hintázott előre-hátra, hálózsákban, a nagyágyban :)

péntek, október 10, 2008

álmodó könyvek városa

kiolvastam, sokszáz oldal, az eleje nagyon lassan indul, tandori nyögvenyelős nyelvélvezkedése iszonytató méreteket ölt, de aztán a sztori belelendül, és hát akkor már tényleg nehéz letenni.

moziest

jaj, már nagyon vártam, hogy bejöjjön a schauburgba angolul, a batman és a wall-e után, végre valami nézhető film. próbáltam hívni Simonét, de ő valamit félreértett, vagy félre akart érteni, aztán szóltam Vivnek, aki írt nagy köremailt, hogy akkor szerda este mozizzunk, de ebből az lett, hogy jött arawind, az indiai srác, akit alig ismerek, meg két vadidegen emberke, se Viv, se Sylwia. Sebaj, a film megérte...

kedd, október 07, 2008

nyáridő

szabó jánossal beszélgetni mindig jó élmény volt, jó volt lemenni a sarki videós fiúkhoz, mert (azonkívül, hogy mindig jópasik dolgoztak ott, és hogy egyszer, mikor le voltam égve, visszaadták a fogalalópénzt, amit nem igazán lehetne, de akkor már több éve törzsvevők voltunk) ha benn volt főnökúr, és nem volt nagy tömeg, mindig volt öt-tíz perce, amit jól eldumáltunk. kibeszéltük a filmeket, ajánlott újakat, néha meg mesélt magáról. ő mondta, hogy ellától és luitól a legeslegjobb dolog, ami valaha is született, az a porgy és bess, ha van rá lehetőségem, szerezzem meg.
kábé két hónapja voltam benn a városban, és bementem a zeneboltba, ahol a zongorától kezdve mindent lehet venni, és aminek az emeletén karlsruhe legjobb cédéboltja van, és ott dephazztól kezdve mindenfélét bevásároltam, köztük a porgy és besst is, persze ellával és luival.
mindegyik "szám" üditően habkönnyű Gershwin-féle jazz, dúdolnivaló, fejbillegetős, alattomosan fülbemászó.
nade ott van a summertime, rögtön a nyitány után, bummbele rögtön a közepébe, attól a hideg futkos a hátamon, abban benn van minden, az maga a tökély. asszem erre mondhatom, hogy bármikor hallgatom, ugyanúgy hat.
szabó jánosnak igaza van.

szerda, szeptember 24, 2008

rágóka

dtt berágott a múltkor, amikor otthon voltunk, és nem sikerült találkoznunk. igazából vagyok olyan gonosz, hogy azt gondoljam, nem amiatt rágott be, hogy nem találkoztunk, hanem hogy nem adtam vissza neki a terhesnadrágját és a bába válaszolt, amit direkt hazarendelt, amikor megtudta, hogy egyszerre leszünk otthon.
ma felhívott szkájpon, hogy most mindkettőre szüksége van, főleg a nadrágra, mert hogy hideg van, és fázik, úgyhogy apám majd elpostázza őket, merthogy Pesten hagytam azokat. ez persze nem publikus, bár nem mondta, hogy ne szóljak senkinek.
igazából mást nem is nagyon mondott, kivéve, hogy most cikket ír, meg hogy brci francia játszóházba meg zeneoviba járogat, meg hogy középkori a francia egészségügy, és inkább otthon szül majd márciusban. amúgy hihetetlenül kimért volt, irtózatosan sértődött és kimért.
ez van. az utóbbi pár évben, amikor nem is volt megsértve, már akkor is alig tudtunk dumálni valamiről.

kedd, szeptember 23, 2008

mazo-masszázs

jaj, nem is meséltem, hogy milyen volt múlt csütörtökön a masszázs.
irtóra jól esett, bár az elején üvöltöttem volna, úgy fájtak az izomcsomók, amiket ki kell masszírozni a vállamból, meg a hátamból, de aztán egyre jobb lett, és persze a fél óra pikkpakk elment. de most csütörtökön megyek megint.
egy ötvenes pasas gyúrta a hátamat, kedves volt és vasmarkú.
aztán este a zuhany alatt néztem a vállam, aztán törülközés közben is, mert valami egészen fura volt ott, mentem is anyámhoz, hogy nézze már meg (sosó már aludt), normális-e ez, hogy csupa véraláfutás az egész, sőt, a hátam közepén egy hatalmas dudor is nőtt az egyik izomcsomó felett. amikor kiszörnyűlködtük magunkat, jutott csak eszembe, hogy a pasas valami üvegizét is rácuppantott a hátamra, szóval jól megvákuumozott, attól simán lehetnek a véraláfutások, de az esztétikai élményen ez mit sem változtatott - tisztára úgy néztem ki pár napig, akit a férje nem túl humánusan kezel :)

a klasszikus háromnapos

csütörtök délután kezdődött, akkor csak kicsit meleg volt szegénykém, alig hőemelkedés. aztán éjjel már 38,6, majd egész pénteken 38,4. najó, a paracetamol levitte, de amikor elmúlt a hatása, újra felment. a dokinéni szerint nem kell lázcsillapítás, megnézte, és vírusos a nyavalya, szóval csak kitartás, majd elmúlik. ha mégsem, hétfőn menjünk vissza. péntek éjjel már 39,2, egész szombaton maradt ennyi, max a paracetamol vitte egy időre lejjebb, de mindig visszakúszott. aztán szombat éjjel nagyot aludt Hannababa, és vasárnap láss csodát, sehol semmi láz. elmentünk ennek örömére sétálni egy nagyot, de egész nap remekül volt, nagyokat aludt a babakocsiban séta közben, szuperül evett a pisztrángos hüttében házi paradicsomos krumplit (egyébként imád kocsmákban kajálni nézi az embereket, és közben tátog, hogy jöhet a következő falat, de oda nem nézne a kanálra). ezen felbuzdulva tegnap elvittük este úszni, de a medencében szép lassan elővörösödtek a hátán, majd a hasán is a kicsi piros pöttyök, úgyhogy vittük is ki szépen. kicsit gáz egy kiütéses gyerek az usziban, de hát micsináljunk, ha ott jött ki?
egyébként Hanna hetente új dolgokat produkál, most éppen három napja nem hajlandó elfogadni este a cicimet, nemhogy azon alszik el, de fürdés után már nem hajlandó tejet inni. mondjuk tegnap szinte folyamatosan eltolt magától, alig ivott tejcit, kicsit ki is boritott, hogy akkor ennyi a szoptatásnak, meg mert máshogy alig iszik - pohárból pár kortyot, a cumisüveggel inkább játszik, kanállal meg ezer évig tart egy centilitert meginni. de úgy tűnik, hogy a fotel az egyik mumus, az ágyban fekve ma már hajlandó volt nagy néha szopni.
nem unatkozunk, na.
egyébként Feri írt, persze másról, a lényeg, hogy még nem javította ki a doktorimat, de mindegy, most megyek át rajta szisztematikusan, a kinyomtatott szövegen, és elejétől a végéig javítom és egészítem ki a magamnak bejelölt dolgokat, és amint végzek vele, az újabb verziót is elküldöm neki. aztán nekiállok a védés szervezésének, ha Marco levizsgázott. lesz rá egy hónapom, hogy eljárjak Heidelbergbe meg az intézetbe intézkedni. utána már csak táv-ügyintézés lehet, úgyhogy a lényeget le kell októberben rendezni. csak tudnám, hol lehet az érettségi bizonyítványom...

csütörtök, szeptember 18, 2008

feszült

vagyok mostanában, kicsit elég volt sokmindenből.
Hanna egy hete tud már kúszni, de igazából ő most már a mászásra edz, és kúszni nem szeret, egyrészt mert piszkosul hideg van itthon is, nemcsak kinn, és hiába fűtünk, a padló bazihideg, szóval fel kell öltöztetni, és három rétegben nem egyszerű kúszni, mitagadás. aztán meg amilyen makacs, négykézlábazni akar, de még az nem megy, felugrik térdre, előrelöki egy picit magát, aztán vissza hasra. gondolom ez azért piszok fárasztó, mert ha van valami, ami felé el kéne indulni, egy idő után elkezd nyafogni, aztán meg bőgni. kiborító.
aztán itt van anyám, aki ugye segít, főz, Hannázik - persze amikor nem főz, de hát az ebédkészítés általában legalább egy óra, úgyhogy a délelőtti alvás alatt elkezdi, de ha Hanna felébred, akkor általában én játszom vele, mert ő főz. és persze ez a legszarabb, nekiülni, elkezdeni, és egy háromnegyed óra múlva felállni, akárhol is tartasz. délután meg újabban Hannicsek bealszik a babakocsiban, így sajnos vesztek megint pár órát, mert a séta alatt ugyan tudok dolgozni, de utána megint virgonckodik, és akkor már nem az igazi. szóval nem haladok attól jobban, hogy anyám itt van, sőt még az is nyomaszt, hogy hozzá is kell alkalmazkodni, nem kéne őt megbántani, nem kéne rajta kiborulni, pedighát...
aztán meg éjszaka eluralkodott a káosz hannailag, amikor már nem idegbetegen próbáltam lerakni, ha éjjel felébredt, hanem inkább megszoptattam (kábé két hete), egyre kevésbé akart visszaaludni bőgés nélkül, és én már akár abba is belementem, hogy rajtam aludjon el az ágyban. aztán persze ettől nem aludtam ki magam, úgyhogy úgy döntöttünk, ebből elég. vasárnap ott tartottunk, hogy akkor sosó ráneveli az egyedül elalvásra, de kedd este bedobtam a törölközőt, nem bírtam már hallgatni a félórás üvöltést. az esti altatás nélkülem nem megy, nem hajlandó elaludni, bőg, ordít, csak felhúzza magát annyira, hogy legalább fél órán át kell utána lenyugtatni. úgyhogy este én altatom, ha cicin bealszik, bealszik, de próbálom lassan visszaszoktatni az esti mesés elalvásra, ami addig ment, míg Pestre nem mentünk. ott kanászodott el szegénykém. de most az éjszaka Sosóé, ő altatja vissza, egész jó eredménnyel. csak hajnali ötkor szopizik így Hanna, aztán hétig nálunk alszik, ami elég korrekt, ahhoz képest, hogy nyolckor rakjuk le este.
aztán Feri baszik kijavítani a doktorimat, lassan négy hete nála van, és remélem, hogy a héten nekiállt elolvasni. tegnap itt járt Marco, neki október elsején lesz a védése, és hát eléggé parás az, amit mesélt. az egész eljárás előtte annyira, de annyira macerás, hogy kettéállt a füle. és akkor még neki nem kellett az érettségi bizonyítványának(!) meg a diplomájának a hivatalos fordítását leadni....
Nade ma megyek masszőrhöz az uszoda szaunarészébe, asszem előtte beülök egy csöppet lazulni a szaunába, aztán masszázs. remélem jó lesz majd, kivan a hátam, a bal vállam meg a derekam. fél óra masszázs(belegondoltál mennyire sok az a fél óra, ha masszázsról van szó?), nagyon remélem, hogy rendberak. ha bejön, hetente elmegyek a pasihoz feltöltődni.

szerda, szeptember 10, 2008

időmilliomos

mivel anyám most itt van, én az írás mellett is el tudok menni ide-oda.
voltam pl fogorvosnál töméscserén, aztán másnap mentem volna professzionális fogtisztításra (egy órás macera 110 ajróért), de mivel háromnegyed órán át várattak, berágtam rájuk, és eljöttem.
aztán majd jövő kedden megyek fodrászhoz, meg majd ha Sylwia jobban lesz, megyünk sörözni, ÉÉÉS, ma este megyünk moziba. valami amcsi fos vígjátékra, de kit érdekel, ha egyszer angolul van, és végre mozi...

doki

na, a doktorimmal most a legújabban az a helyzet, hogy anyám kijött egy hónapra, hogy ő elhannázgat, hogy tudjak írni, ferinek meg ugye már egy jóideje elküldtem (megkerestem: aug 20-án) az akkori állást. egy hétre rá beszéltünk szkájpon, és egész jókat mondott, de csak úgy nagyjából futotta át. a kipirosozott oldalakat majd postán küldi - mondta. ma rákéredeztem, mikorra várhatók, és hát a válasz kétségbeejtő:
"feltem hogy jon ez a kerdes. Mi a terved ugy altalaban? Mennyi idom van? Jovo het szerdaig meetingeken vagyok, azutan tudok nekivagni. f"
de marco legalább válaszolt a levelemre, hogy perszehogy segít a szervezésben, meg hogy ő most tanulgat a védésre, és hogy tök jó lenne, ha néha mitingelnénk, és átbeszélnénk azt, amit tanult, hogy jobban megmaradjon. ami viszont tök hasznos, egyrészt én is tanulok, másrészt így tutira fog majd segiteni megszervezni a vizsgát meg elmondja, hogy mit hogyan csinált.
én meg próbálok úgy írni, hogy nem is igazán tudom, mennyit kell majd javítani, írom a diszkussziókat meg majd az összefoglalást, meg egy fejezetet kell tutira kiegészíteni, na szóval azok most mehetnek addig, míg főnököm rám nem ér...
meg persze a cikken is kell még dolgozgatni, az egyes ábrát hatodszorra variáltuk meg, de sebaj, elvileg én ráérek. vagy mégsem?

szombat, szeptember 06, 2008

eldobom az agyam

ez szép, igazán diszmagyar baszakodás: a Chartára válaszképpen összehivott nagymagyar nagygyűlés és tüntetés, a többszörös hiresztelés ellenére - a Charta elhalasztása miatt - elmarad, nemhiába anyáznak egymás közt a főkolomposok. persze mindegyik magának akarja a főforradalmár titulust meg a birodalmi nagycsontot...
de ami a legdurvább, az egyik kommentező beszólása:
"Jóllehet elmarad a Magyar Önvédelmi Mozgalom szombati, Hősök terei rendezvénye, a Magyar Nemzetért Mozgalom, és a hozzájuk csatlakozott más szervezetek továbbra is mindenkit várnak délután fél háromra a Blaha Lujza térre, a Nyugati térre, valamint az Oktogonhoz!!!!!!!!!!!!!!!!!
A fent megjelölt helyszíneken gyülekeznek, majd Vass István -utonallo- megfogalmazása szerint "a csapatokat az Oktogonnál összevonva" vonulnak vagy a Hősök terére, vagy a Kossuth térre.
Amint arról korábban a HunHír.Hu hírt adott, a Magyar Nemzetért Mozgalom, a Koppány csoport, a Rendszerváltó Erők Választási Szövetsége és a MOVE arra biztat: tiltakozzunk együtt a gázáremelés ellen szeptember 6-án. "Mutassuk meg, hogy nem tűrjük az emberek kizsákmányolását, tönkretételét. Hívjuk fel most a figyelmet arra, hogy amennyiben a kormány újabb gázárat akar emelni októberben, még többen megyünk utcára tiltakozni" - állt korábbi felhívásukban."

hétfő, szeptember 01, 2008

vasárnap, augusztus 31, 2008

ijnye

napok óta fájt a bölcsességfogam melletti-feletti íny, így hát bejelentkeztem az indiai fogorvoscsajhoz, csináljon vele valamit. hát csinált. levágta. merthogy a fogam felett lifegett egy darabka gyulladt iny. meg lefaragta. ami a fog mellett volt, és be volt gyulladva. persze helyi érzéstelenítést kaptam, amitől öt órán át zsibbadt a pofám. aztán meg valami irtó keserű gyulladásgátlót, amitől fájt a torkom, ha nyeltem, és annyira, de annyira szar íze, volt, ilyet még sosem éreztem, na ezt egy órán át nem lehetett kimosni a számból, se enni, se inni, semmit. csak köptem nagyokat kínomban, hogy ne kelljen lenyelni azt.
aztán elmentünk piacra, mert hogy szombat reggel nyolcra mentem a dokihoz, és mikor délben hazaértünk, már nemcsak a fejem fájt piszkosul, de a hideg is rázott. és ezt ment egészen vasárnap reggelig: fejfájás, majd láz, paracetamol, majd kicsit jobban, aztán újra fejfájás és láz. a hajnali kör volt a leggenyább, mikor hanna is keltett minket, hogy szopizna, reggel ötkor, na akkor éppen harmincnyolc volt a lázam...
ma már csak kába voltam, meg egy csöppet fájt az ínyem ott hátul.
lehet, hogy túlélem?

szerda, augusztus 27, 2008

beszarás

hát ennek korán örültem...
találtam ezt a babakonyha lapot, gondoltam, kiirok egy-két jópofa receptet, és mikor ma nekiálltam komolyan keresgélni, ilyeneket találtam:Csokis csemege
Nestlé kedvenc receptje
A dietetikus véleménye:
A babapudingok szinte teljes egészében tejből készülnek, ezzel biztosítva a növekvő gyermekek fokozott kalciumszükségletét, mely az optimális csontösszetétel kialakulásához elengedhetetlen.
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
50 g Kakaós gabonapehely
100 g csokis Baby Dessert
Elkészítés:
A Kakaós gabonapelyhes tejpépből sűrű kását készítünk, amibe a csokis Baby Dessert-et belecsurgatjuk. A tetejét mandulaporral, esetleg darált keksszel díszíthetjük.
Típus: Receptek bébiételekből
Életkor: 4 hónapos kortól
Diétás javaslat: Normál étrend

hát basszus, négy hónaposnak! egyrészt tehéntej (potenciális tejfehérje, tejcukor-allergia miatt egyéves korig nem igazán ajánlott, kivéve tápszer), kettő gabonapehely (potenciális gluténallergia miatt egyéves korig nem ajánlott), három csoki, meg mandula vagy darált keksz, nemár, és ráadásul hogy a nestle igy reklámozza a saját szarjait.
eldobom az agyam, annyira gáz ez igy.

kedd, augusztus 26, 2008

levél

séta után
- nem kaptam levelet.
- és ez most jujdejó, nem kaptam levelet, vagy pedig sajnos nem kaptam levelet?
- hát, inkább olyan nem gondolt rám senki, nem kaptam levelet.
fürdetés, öltöztetés után a gép elé ülve jön egy levél sokat gondolok rád címmel
a konyhában ülve,
amikor a falhoz fordulok
és dolgozást mímelve
folyton rád gondolok

hétfő, augusztus 25, 2008

grimasz

hát eddig tartott.
volt egy helyes, széparcú kislányunk, most meg van egy fintorgó, grimaszoló kismajmunk, aki hangosan fújtat, amikor felhúzza az orrát, és teli szájjal vihog, és úgy artikulál, hogy az egész arca izeg-mozog :)
nagyon vicces egyébként, én nagyokat röhögök rajta, ettől persze még jobban csinálja, de hát mittegyek, ha bohócnak szánta a jóisten.
amúgy irtóra teper, hogy mászni vagy kúszni tudjon, nagyon dolgozik, sokat gyakorol, már néha feltornázza magát négykézlábra, néha hátrafele tolat, de mindenesetre nagyon igyekszik.
múlt héten megvettem az etetőszéket, ami egyelőre szuperül bejött neki, és most már megfogja a kanalat, amit a szája felé viszek, és próbálja egyedül betunkolni a szájéba, lemajszolni róla a kaját, majd egyedül kivenni. ekkor én átveszem, persze csak hogy telirakjam. de azért sokszor elkalandozik a figyelme, annál nincs is izgibb, amikor beletúr a kajába, és aztán elmaszatolja a tálcáján, és aztán bambulja a kezét, hogy mi van rajta.
na, aztán ma végre elmegyünk úszni, hanna sem köhög már, én sem menstruálok, végre húsz fok fölé ment a hőmérséklet is, szóval minden amellett szól, hogy usgyi.
assem baj, ha most nem haladok úgy melóval, mert aztán jövő szerdán jön ki anyu három vagy négy hétre, hogy majd ő elszórakoztatja az onokáját, meg főz ránk, és akkor én majd jól ráérek irni. amúgy elküldtem ferinek a doktorim múltheti stádiumát, remélem jól kidekorálja, de azért azt is, hogy mond rá valami elismerőt. most tényleg százszor szuperebb a bevezetés, mint januárban. tejóég, ez nagyon gáz igy leirva, januárban adtam oda neki az első verziót. najó, azóta szültem, meg az első két hónapban direkt nem is dolgoztam, aztán azóta jó, ha napi egy-két órát, ha rá tudtam erre szánni. de azért akkor is. január óta. na, szeptember végén csakazértis beadom.

csütörtök, augusztus 21, 2008

hat és felet - hetet, havat

Hannababa mostanában nagyon dumás. először rájött, hogy hogyan mozog az ember szája, és némán rágódott egy-két napig, ami irtó viccesen nézett ki, de most már nyomja a sódert rendesen, és nem csak duplaszótagok mennek, megy itt minden, kéremszépen, legfőképpen APA minden kombinációban. de legfőképpen igy: APPA. ez a kedvenc szava. Néha evés közben rámnéz - na nekem meg ez a kedvencem, hogy amikor ül az ölemben, és hirtelen felnéz rám, ez olyan imádnivaló - és azt mondja, KAJA. hamár kaja, mostanában már minden finomságot szivesen fogad, sőt. már kapott brokkolit, édesgyökeret és céklát krumplival, avokádót magában pépként, répát és krumplit kis darabokként, de egyszer a répa félrement, és azóta nem nagyon szereti a darabos kaját, de szerencsére a pépek jól mennek. gyümiből a sztenderd barack, körte, alma, banán, illetve ezek vegyesen. hétvégére megsütöm a sütőtököt, remélem az is bejön majd neki.
amúgy most már a nagylányos babakocsiban üldögél sétakor, és néha még el is alszik benne. merthogy most már szépen tartja magát ülésben, úgyhogy most már aktuális az etetőszékprojekt is.
amúgy ha rájön az ihlet, hihetetlen nagyokat pörög-forog, akár fél órán át nyomja intenziven kifulladásig. próbál kúszni is, de egyelőre a kezét hátracsapja, és az arcán próbál csúszni, több-kevesebb sikerrel. ezért még a matracon tartjuk a pörgést, a kemény szőnyegen ledarálná azt kis helyes orrát az biztos.
hétfőn voltunk U5-ön: több, mint hét kiló, hatvanhét centi, és a feje negyvenhárom centi átmérőjű, a görbék szerint minden értékével az átlagos kislányokhoz tartozik.

wiiiiii

sosó szülinapjára az apja már lelőtte a poént - már hónapok óta egy racsnis jojóról álmodozik, de arra az apja lecsapott, szóval én törhettem a fejem, minek örülne igazán. mivel már párszor emlitette a wii-t, hogy mennyire vicces, meg hogy van most a wiifit, amihez adnak egy kis padot, ami valójában egy digimérleg, és méri mindent, és edzéstervet ad, meg minden, és mivel én nagyot kaptam szülinapomra (fotómasina), gondoltam, durrbele, megkapja.
eddig fittelt, hogy ledolgozza a csokitortát, most bokszol.
nagyon mókás dolog ez egyébként. főleg, ha nem látod, amit ő lát, csak azt, ahogy ő mozog. mondjuk hullahoppkarikázást még csak én próbáltam, de a fejelgetés meg a siugratás nagyon vicces kép nélkül...

hétfő, augusztus 18, 2008

how to...

nézegetem a neten, hogy hogyan irjam meg a diszkussziót, miket irnak a nagyokosok, hogy hogyan kell doktorit irni. Kár, hogy nem előbb néztem ezeket :)
"Do not be upset if a chapter---especially the first one you write--- returns covered in red ink. Your adviser will want your thesis to be as good as possible, because his/her reputation as well as yours is affected. Scientific writing is a difficult art, and it takes a while to learn. As a consequence, there will be many ways in which your first draft can be improved. So take a positive attitude to all the scribbles with which your adviser decorates your text: each comment tells you a way in which you can make your thesis better."

péntek, augusztus 15, 2008

újra KA, újra KO

Hannának kedden kiújult a kötőhártyagyulladása, mert szombat estére már nem volt gyulladt, és mivel azt hittem, hogy a cseppektől lehet hőemelkedése - olvastam a neten -, meg mert aki csepegtetett már egy üvöltve tiltakozó, szemét összezáró féléves szemébe, annak nem kell elmesélni, mennyire hálás feladat ez, inkább abbahagytam. nem kellett volna. szóval azóta megint szemcsepp, még holnapig, remélve, hogy most már tényleg ennyi elég.
merthogy valszeg anyóstól meg megkapott valami náthát - ő múlt hét eleje óta köhög, kedden végre elment dokihoz, akitől kapott köptetőt meg antibiotikumot. szóval a hőemelkedés az lehetett ettől is, most már nincs nagy gáz, egy nap volt csak hígabb kaki, már alig megy föl a hőmérő a normális föle, most már csak köhög, de arra kapott ő is köptetőt. de remélhetőleg attól nem újul ki a szemgyulladás.
meg kapott viburcol kúpot is, ami homeopátiás nyugtató meg fájdalom és láz ellen is jó, meg a fogzás tüneteinek enyhítésére. merthogy úgy tűnik, a két alsó elkezdett kidudorodni. este kapott egyet, és reggel hétig aludt, ami azért nagy szám, mert ezer éve nem volt már, hogy átaludta volna az éjszakát, pesten volt olyan éjszakánk, hogy tizenegytől kezdve óránként keltett, felvettem, elaludt, vissza kiságyba, majd egy óra múlva újra. azon az éjszakán elküldtem sosót a szomszéd szobába aludni, hogy ne nekem horkoljon, ha csak háromnegyed órám van a következő ébredésig, és aztán hajnalban meguntam a dolgot, és Hannát beraktam a nagyágyba magam mellé, hogy ne kelljen annyit sétálni.
másnap éjjel mondjuk két-három óránként keltett csak a kiscsaj, sosó sem horkolt, így aztán hajnalban hárman aludtunk a nagyágyban, de sosónak sikerült azt álmodnia, hogy egy patkány mászik a hátán, és hogy ő meg sikeresen hátravetette magát, hogy agyonnyomja, na ekkor ébretünk arra, hogy Hanna üvölt - valszeg szegénykém vakargatta az apját, szokás szerint, az meg ráfeküdt. szegénykém ment vissza az ágyába, ott mégiscsak nagyobb biztonságban volt :)
na szóval volt-van pár oka arra, hogy hisztis legyen szegény manócskánk, meg egyébként is most jött ki rajta nemrég az anyásság, szóval eléggé nehéz napjaink vannak: ha kimegyek a szobából, bőg, ha lerakom valahova, bőg, és sokszor semmilyen trükk nem jön be, csak akkor nyugszik meg, ha felveszem.
persze ez is elmúlik egyszer, meg biztos lesz olyan, hogy visszasírom ezt a bújós időszakot, de most azért egy csöppet nehéz.

péntek, augusztus 08, 2008

amúgy

voltunk megint moziban, múltkor a francia filmnapokon a rövidfilmeket néztük meg, múltkor meg a wall-e-t. ami annak ellenére, hogy badár szarrá röhögte magát rajta az elmesélése alapján, egyáltalán nem annyira vicces, mint potenciális realitás...

hurrányaralunk

szóval most azért nagy a csend, mert itt vagyunk pesten, nyaralásmaraton, programok itt, programok ott, rokonok, barátok mindenhol, közben kéne írni is, meg néha egy félnap nyugalom is jól jönne, hogy szerencsétlen gyerekünk azért néha a saját ágyában aludjon. szóval most max egy program egy napra, bár szerdáig asszem már egysem, mert valszeg vikiék egyik gyereke jól átadta a kötőhártyagyulladását hannának ("kicsit piros a szeme", és persze jól megpofozta hannát szerdán - ilyen verekedős kétévest még azért nem láttam), max egy közös ebéd sosó nővéréékkel, akik hétfőn jönnek haza amerikából. miattuk maradunk szerdáig, és így aztán két napig após dolgozószobájában alszunk majd hárman, de sebaj, megéri, látnom kell kriszti fejét, amikor meglátja a falragacsokat - van rá egy fogadásom, hogy kiborul elsőre, ordibál párat, de aztán tetszik majd neki.

szerda, július 16, 2008

jaj, úgy élvezem én...


a rajtaparti strandon jártunk tegnap este, sosó hazajött stuttgartból, és mivel még fél hatkor is harminc fok volt, elmentünk pancsolni egyet a hullámmedencébe. a mellékelt ábra mutatja, hogy hanna is jól mulatott - imádja tépkedni a füvet :)

szánalmas

persze, máshol sem fenékig habostorta az élet, mindenhol vannak idióták és begyöpösödött másfóbok, de egyrészt nem konfrontálódik velük annyit az ember, mert nem ha nem az anyanyelvedet beszélő országban vagy, valamelyest tompulva érkezik minden, kettő, nem szerveződnek félkatonai szervezetbe.
egy erős indok pest ellen. nemcsak a dobálók. nemcsak a vida. az egész akadémia. az egész közélet. a szimpla kommentezők. megáll az eszem, mennyi skatulyafejű előitéletes balfasz él itt. inkább maradok eneszkás magyar, menjünk inkább bárhova, csak ne haza.
amúgy is tökjó a kedvem, az utóbbi pár napban megadurván megsoroztak az emberek. bali szólt be kétszer is úgy, hogy asszem nemigazán tudnék neki örülni, csak kényszeredett mosolyra futja ezek után; aztán meg feri próbálta rámhúzni az elbasztálmindent lepedőt, de aztán persze nem is, de semmi bocs, vagy bármi, nem, azóta is kurvanagy kuss van onnan, csak jochen hajlandó beszámolni. sosó apja eladta mindkét autót, mikormáskor mint most, hogy egy hónapra megyünk haza, pedig semmit nem kértünk tőle, csak azt, hogy tudjunk mivel ide-oda menni. apámnak hálistennek bejött egy meló, ami miatt időnként bécsbe kell mennie, de asszem vonatozik majd ilyenkor, úgyhogy talán tőle időnként elkérjük a skodát. bár azt sosó utálja, mert teli van kutyaszőrrel, mindig viszkethetnékje támad, ha beleülünk, de ez ellen egy kiadós porszivózás csak segit.

hétfő, július 14, 2008

költözés - kicsiben

ma éjjel kinn aludtunk a nagyszobában, mert már egy ideje tervezzük, hogy szétköltözünk, kiscsaj meg mi, és hát mivel még egy ideig nem lesz új lakás - a költözés még távol, és mivel a lakás adottságai olyanok, amilyenek, mi költözünk majd ki. de ma még csak kipróbáltuk, és semmi reakció, kiscsaj szuperül aludt, szóval majd ha visszajövünk pestről, nemcsak a matracot, hanem az egész ágyat átcipeljük.
amúgy ma reggel sikerült neki először átfordulnia hátról hasra, és a kúszás is egyre jobban megy neki, már nemcsak oldalra forog, hanem halad egy picit előrefele is.

huhh

új fejlemények, fellélegezhetek :)
igazából én totál lepadlóztam, mikor Jochen irta, hogy a minikben is van a cuccbol, hogy az nem lehet, két plazmid nem lehet egy miniprepben: egy rekombinációs reakció utáni trafóból kinőtt kolóniák antibiotikum rezisztenciára voltak szelektálva, pluszban a kolóniáról leoltott kultúra is, amiből a miniprep készült, na jó, lehet, hogy a másik plazmid is Amp rezisztens, de ha az kisebb, akkor a miniprepes kultúrából biztos, hogy a nagyobb plazmid (amit felnöveszteni akartam) kiszelektálódott volna. de akkor nem kaptunk volna expressziót. mert ha mondjuk ugyanaz a plazmid, csak valami hiányzik belőle, akkor azért nem nőhetett volna ki az egyik, mert ugyanolyan replikációs origójú két plazmid egy baciban nem nő. szóval nekem valahogy nem akaródzott ezt lenyelni, de szerencsére kiderült, hogy nincs is így.
huhh.
akkor tehát maradnak az eredmények, és írhatom tovább a doktorim.
Hi Eva
I am just checking the gel images. We have digested ~250 plasmids, if there was more than one mini we used the one with the higher concentration. It looks good, not a single mini seems to be contaminated. Whatever this plasmid in the stock is, it is not going into the Minis. Maybe it contains a ccdB gene so it kills cells receiving it. So that's good news :)
However when doing the digests it became obvious that we have a concentration problem, so the Nanodrop measurements are inaccurate (some are lower, some are higher). But there is nothing we can change about that, just makes the results less comparable. If that will be mentioned or not, I don't know.
Also, there might be some mixups, because the pattern is different than expected. But when we did the pipettings that involved >500 single pipetting steps, we might have mixed it there as well.
Cheers
Jochen

szombat, július 12, 2008

reszkessetek

pénteken megyünk haza!!!!

linda

három hetes szünet után megint itt van veszprémi linda, kiscsajszink megint sikitozik, teljes tüdőből, úgyhogy ha közel hajol éppen az ember, esélyes egy kis halláskárosodás.
amúgy mostanában egyre többször sikerül neki az átfordulás hasról hátra, de még egyszer sem fordult hátról hasra. mindegy, majd jön az is. viszont hason már remekül forog körbe körbe, általában az óramutatóval ellentétes irányban, szóval ha lerakom a matracára, akkor esélyes, hogy öt percig elvan magában azzal, hogy a hasán pörög, hogy elkapjon egy játékot, majd azzal hátra fordul, és játszik.
ma éppenséggel hipernyűg napja volt, én folyamatosan azt hiszem, hogy a foga jön, pedig eddig nyoma sincs, de hát kituggya, miért nyűg egy gyerek? egyébként arra meg, hogy a bőg egy hangutánzó szó, tegnap jöttem rá. merthogy hanna tegnap óta mondja nagyban, hogy bőőőő, ha valamin ki van akadva :)
a héten nem voltunk úszni, mert szombat óta náthás a lelkem, sikeresen elkapta tőlem, és persze pont akkor, amikor itt voltak jocóék meg fesó, szóval vasárnap sosónak egésznapos program, én meg itthon hannával, úgy, hogy éjjel kétóránként keltünk orrot szivni. azóta sokkal jobb a helyzet, már csak napi egy-két takonyszivás van (ha szörcsög, szivunk), láz pedig egyáltalán nem is volt, max alig egy kis hőemelkedés.

szerda, július 09, 2008

sziváááás

na, igy kezdődött
Hi Eva,
I have started the modification f the C9 main vector (to put the tol2 transposon arms into it) but I have found out that the C9main stock, which we use for LR recombination actually is a mixture of two plasmids. One seems to be the right size (7.6 kb) but there is a smaller one around 5.5-6 kb. So is this normal (you need the second plasmid to be able to grow the C9main in the ccdB, cells, e.g normally is co-isolated (co-transformed) with C9main form (into) these cells) or the vector is contaminated.
Thank you.
All the best,
Yavor

aztán meg igy folytatódott
Hi Eva
Regarding the screen it looks quite bad at the moment, it seems that there is a general contamination of the plasmids because also 0102 which was cloned quite early shows it. Maybe already the stock was contaminated. We will check now each plasmid made by restriction digest, because the second one is only visible after digestion. With undigested plasmid it is hard to see. If we will find thta the ratios between different preps are different the biological part of the project is actually dead. Let's hope they will be at least comparable.
Jochen

na és tegnap meg igy
Hi
I am just sorting the plasmids for the big digest :)
I have digested 19 in a test and just 1 was contaminated (0410). lets hope the problem is not as big
cheers
Jochen

na, majd irom még, csak hanna csapkodja az asztalt

hétfő, július 07, 2008

annyiragáz

ez az ember, az üzenőfalon jönnek a gázabbnál gázabb üzenetek, hogy kitartást, meg hajrámagyarország, meg éljentrianon. a legutóbbi sem kevésbé durva:
Tóth Tibor [Freddy] (282) Üzenek
Figyelem! Mentsük meg Budapestet a melegektől!!! Ma fél 4-kor az Oktogonon gyülekező!!! Mindent bele!!! Hajrá!!!
július 5., 09:23

plánehogy
sosem volt ilyen ismerősöm, ennyire fanatikus szélsőjobbos, sőt, nemfanatikus sem, még volt osztálytárs sem, pedig általánosban nem szelektáltak, csak sportra, talán dtt volt pasija, marci, róla tudnám elképzelni, de ő nem ir ilyeneket, csak a nővérem volt férje, ő igen. apám mesélte, múltkor büszke volt magára, hogy macskakövet dobált rendőrökre, mostanában simán tomket mellé tudom elképzelni a "kedves rokont"...

szombat, július 05, 2008

lábujj

a mostani legújabb műsorszám a lábbujj a szájba, persze pelus nélkül a legkönnyebb, úgyhogy sokat pucérkodik a kishölgy, ami ebben a jóidőben sosem baj.
aztán van még a pityeregve elalvás, mikor már félig meddig alszik, és lerakom az ágyába, hannácska keservesen elkezd sirni, de egy két másodperc múlva már alszik is. aztán ma meg elkezdte a kvázi idegenektől való félést, Fesót már látta ugyan egyszer, pár hónapja, de azért inkább idegen ő Hannának, mint régi ismerős, és ma, ahogy meglátta a felé közeledő mosolygó szakállas fejet, elpityeredett.
Kezdődik a szeparációs szorongás, úgy tűnik.
Meg az akaratos hiszti - eddig csak kaja ügyben j9tt elő: tegnapelőtt krumplit kapott két kanállal, hogy lássuk, hogy birja a rendes kaját, fintorgott, de megette, és aztán jött a barack. aztán tegnap meg délben ugyanúgy kicsi krumpli, nagy fintorgás, de barackot még nem csináltam neki, gondoltam szopizik utána. hát nem, olyan hisztit vágott le helyette, hogy hol a barack, ő itt beöltözik előkébe, kistányér, kanál, miegymás, és csak ez a szar krumpli, meg utána a tejci? na nem, barackot kéééééreeeek! pár perc sosón ringatózás után persze azért csak szopizott, és délután meg jött a barack.

spenótos, azannya

ma reggel, mig sosó és hanna (vissza)aludtak, kimentem a piacra, és nem bírtam ellenállni egy csomó mindennek. vettem sok-sok gyümit (körte, áfonya, szeder, málna, sárgadinnye, cseresznye, hogy legyen majd mindentbele gyümölcssali, mint esztinél volt), vettem rókagombát, shitakét és laskát a már otthon meglevő csiperkéhez, hogy legyen majd jófajta rókagombaleves, meg vegyes gombapöri, édesburgonyát, tököt (sosem szokott lenni, ez azért hatalmas szám, úgyhogy rögtön két nagyot is vettem), mert már ezer éve úgy hiányzik már egy jó kis tökfőzi pörivel, meg teljesen natúr kukoricát, négy csövet, ilyet sem láttam még sehol, most éppen a bioboltosoknál volt. főtt sós kukorica!!!!!
szóval akkor irány a sok zöldséges kaja, amúgy mindketten fogyni szeretnénk egy csöppet, nem árt, ha inkább gyümölcsöt nassolunk, és nem vaníliás karikát (azt a biztonság kedvéért még ma fel kell zabálni).
a többi kajára már mind volt ötlet, de a spenótot frissen kell megcsinálni, vagy belerohad a zacskóba, a hűtőbe sem fér már be, annyi van. és ráadásul mi legyen belőle?
hát lett spenótos azannya, kábé ugyanúgy készül, mint a dzsemiolivérféle spenótos-tejszínes tészta, csak két spenótos réteg közé kell egy sajtos besameles.
isteni (persze az élvezeti faktor még növelhető lenne, ha az ember nem rakna bele túl sok tésztát, mert volt olyan, ami nem ázott át eléggé. sebaj, így jártunk)

csütörtök, július 03, 2008

ez nem más, mint sznobizmus

kurvára lehettek dühösek akár rám, akár minden biorobotra, aki nem megy a brk2-re, de valaha azért pestre látogat még, de azért valljátok be őszintén, kibaszottul sznobok vagytok ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat akár a krisztuval, akár a stefánékkal, csakmert az ede vagy a mátéék vagy a mitoménkik nem mennek, attól még nem lesz egy őrségi hétvége szar, nem, attól lesz szar, mert te csak x-et és y-t ismered el jófejnek, csak velük vagy hajlandó jól érezni magad.
én kifejezetten ki nem állhatom a pistit, mégis elmentem volna, ha nem jön össze ez a hüje kavarás, mert persze nem kell vele kvaterkálni, attól még, hogy ott van, de simán lehet, hogy úgy jöttem volna el onnan, hogy a pisti mégicsak jófej, de a többiek meg igenis érdekes emberek, kikérem magamnak a nevükben ezt az egész hüje hajcihőt. de ha nem akartok velük hétvégézni, akkor meg miafasznak meghirdetni a bioroboton, akkor csak menjen meghivó a szűk kebelbaráti körötöknek, aztán csá, menjetek egyet nyaralni együtt. eszemmegáll ettől a hisztitől. bali, rád ez amúgy annyira tipikus, dehogy az anna is beszállt az öngerjesztésbe, az fura nagyon.

kedd, július 01, 2008

na kitől?

egy csöppet para, hogy ma belázasodtam meg fáj a fejem és az izmaim, meg náthás lettem, mert simán ugyanezek a tünetei az agyhártyagyulladásnak is, de a doki szerint ez csak szimpla nyári nátha, mert a torkom égővörös, szóval reméljük tényleg csak esztitől kaptam el valamit, nem a belga kullancstól.

hétfő, június 30, 2008

pukbácsi és puknéni

voltunk mikkamakkával brüsszelben meg utrechtben, mert sosónak szerdán brüsszelben volt mítiengje, csütörtökön meg autókáztunk volna a borossékhoz, így hát hármasban elmentünk belgiumba, ahol egy szupi szállóban szálltunk meg kedden meg szerdán, és csütörtök délután mentünk át hollandiába.
szegény manócska eléggé kivolt az autóúttól, mert az autósülése marhára melegítette, így félóránként-óránként meg kellett állni szellőztetni, mert különben bőgött, és persze ettől még inkább melege lett - így hazafele mi ketten vonatoztunk. de egyébként irtóra tetszett neki a séta, az erdő, a városnézés, a boross is meg az eszti is, annyira, hogy elkezdett nekik oldalra forogni. a b, p, f és v betűket már odafele úton elkezdte gyakorolni, és a nyelvét is irtó jól nyújtogatja.
az oldalra forgást meg úgy kezdte, hogy vasárnap reggel már el tudta kapni a lábát, és szorongatta, majd aztán mikor pucérkodni hagytam pelenkázás közben, elkezdett oldalra fordulni a játéka után a lábát fogva, közben nyelvét nyújtogatta és próbálta azt mondani, hogy pö. borossék szerint azt akarta mondani, hogy pukk. így lettek ők hanna pukbácsija és puknénije.

hétfő, június 23, 2008

hétvége

itt voltak sosó szülei, csüt éjjel jöttek, és tegnap este mentek vissza pestre. a péntek csak úgy elment, sokat aludtak, mint eddig mindig, amikor kijöttek hozzánk, aztán mikor felkeltek, addigra hanna aludt be, aztán ebédeltünk, aztán hanna megint aludt, aztán délután sétáltunk egyet, és elfelejtettünk úszni menni.
aztán szombaton elküldtük őket sétálni, mig hanna aludt délelőtt, mert megint tiz körül keltek (normál munkanapon ötkor kelnek, mint hannababa), aztán együtt ebédeltünk a szomszédban, a francia étteremben, ahol a meleg pincér vigyorgott, hogy hanna most már kinn van (december óta még nem voltunk, de azelőtt elég sokat). jó három óra elment a kajálással, de isteni volt a kaja, fenomenális.
aztán vasárnap délután kimentünk a parkba kacsákat nézni, és máris eltelt a hétvége, és a szülők fancsali képpel mentek haza, mert hanna mostanában nagyon anyás, és náluk eléggé nyavalygós volt, és ők ezt rossz néven vették. mert ők az a "megzabállak" típusú emberek, Kati szeme néha elborult, és lelki szemeim előtt már láttam, hogy puszi helyett inkább beleharapna a kicsi kis lábakba (erről mindig anyám jut eszembe, aki idegenként halálra rémült a magyar kannibáloktól, akik mosolyogva mondták neki, hogy ennék a szívemet, husikámat), szagolgatták kicsi kis Hanna fejecskéjét, és hát egy-egy nagyszülőnél töltött alkalom után irtó pacsuli szaga lett szegénykémnek, annyit szorongatták, ölelgették :) és persze Kati mindentől frászt kapott, lelki szemei előtt minden elképzelhető katasztrófa lepörgött, és már vasárnap reggel csak sóhajtoztak, hogy már mennek haza.
Tamás meg folyton azzal nyúzott, hogy a gyerek minél több nyelven tanuljon meg már most, de minél hamarabb, annál jobb, és hogy mindenképpen járjon minél előbb bölcsibe, hogy tanuljon németül, mert ez a kvázi anyanyelve. persze én meg elkezdtem neki magyarázni, talán inkább nem kéne ilyenekbe belemennem, de hát én is elfelejtem, kivel hogy kell bánni, magyaráztam nagyban, hogy a holland bölcsiben valószínűleg nem németül fog megtanulni, és egy éves koráig biztos nem akarom még beadni, de lehet, hogy másfél-két év is lesz belőle, majd meglátjuk, meg persze ki tudja, hogy bezavar-e a holland a beszédfejődésébe. na hát ezt nem kellett volna mondani, mert hát ő ugye tudja, hogy nem, ki hallott már olyat, hogy bezavarjon. kapásból mondtam neki a nővéremet, miatta nem tanultam meg én oroszul, mert a magyar suliban gondjai voltak a kétnyelvűséggel, aztán ott a feri gyereke, aki három nyelven beszél, de sajnos egyszerre, egy mondaton belül. de apósom szerint ilyen nincs, és igenis kell hannának a német bölcsi, ha már itt született. asszem akkor kapcsoltam, hogy igen, persze, persze, amikor megint előhozta a saját lányát, hogy miért nem beszélt angolul a gyerekekhez, merthát ezt már hatvanszor megbeszéltük, hogy miért is beszélt volna egy magyar anyuka a gyerekeihez angolul, de szerinte ez nagy hiba volt.
na, azért nem volt olyan nagy gáz a hétvége, csak elszoktunk már az emberektől, meg persze a rokonoktól :)

kedd, június 17, 2008

hajnal

pénteken volt a harmadik oltás, szombatra pici láz, inkább hőemelkedés jött elő tőle a gryllusvilmos koncerten, ami a csodaszarvas gyereknapján volt, igazából túléltük, mindkettőt, nem volt egyik sem nagyon komoly :)
de ami egyre jobban aggaszt, hogy hanna mostanában egyre korábban kel. az öt még okés volt, pedig ritkán aludt vissza utána, de ez egyre ment négy félnégy felé, ami idegölő. próbáltam visszaaltatni, hogy biztos nem éhség miatt kelt fel, de csak nagy bőgés lett belőle,és végül is etetés. aztán tegnap megegyeztünk sosóval, hogy akkor ha hajnalban kel, bármikor is, etetés lesz rögtön, nem szivatjuk szegény kölyköt, biztos van oka annak, hogy felébred, talán a fokai jönnek (már régóta ömlik a nyála, es rág mindent ezerrel), vagy talán a forgásra készülődik, fenetudja, és aztán amikor már fenn van, éhes, és nem tud visszaaludni. na erre ma hajnalban fél egykor kelt, aztán négykor, és aztán hétkor.
nem megy ma a munka, nem is értem miért...

kedd, június 10, 2008

tipitapi

szombaton bútorboltban jártunk, hogy vegyünk új zuhanyfüggönyt, legyen min szép gombatelepeket tenyészteni, a régi már gyönyörűen penészes alul. na és hát a mannmobiliában van gyerekrészleg is, ahova be kellett menni, és ott vettünk ilyen izét, mozaikos polifómot, mert a pokróc mindig begyűrődik hanna alatt. irtó vicces, mert most ezen azt játszottuk, hogy ő tipitopizik a lábával (a földhözcsapja a talpait), én meg a kezemmel visszadübörgöm a ritmust. és közben még kakilt is egy jó nagyot.

pötty

na ez a következő musthave, ha fene fenét is eszik, ilyet kell szereznem hannának. persze tudom, hogy még odébb van az, amikor ezt meg tudja fogni (bár mostanában az az egyik kedvenc hobbija, hogy az orromat meg a számat birizgálja, sőt a hüvelykujját a számba nyomja), de addigra tutira elfelejtem, vagy felrobban a cég, vagy bármi. csak kár, hogy nem lehet neten rendelni, és a német disztribútor szarik válaszolni az emailemre.
amúgy juteszembe, ma elkezdett szarakodni a céges emailem, valószinűleg lejárt az akántom, másfél hónappal a szerződésem lejárta után.

masszázs

hanna ma megint végigsikongatta a babamasszázst, már mindenki rajta röhögött, annyira vicces, ahogy igy juhhhéj-szerűeket kurjongat. vagyis inkább azt mondja, hogy nyii-hao, ami ha jól emlékszem kinaiul jónapot. a szomszéd kiscsávó elkezdett válaszolgatni neki, kedélyesen elcsevegett hannácskával, ő nézte, nézte moriczot, moritz meg őt, szemeztek egy jó nagyot, de aztán ennyiben maradt a románc. nem is bánom, moricz egy duci tápos baba, hatalmas hájfeje van, mint egy nagyseggűnagyhasú focidrukkernek. szegény, még csak három hónapos, és ilyen randa. remélem, hogy hanna nem kezd ki vele jövő héten...
aztán utána elmentünk mártával ebédelni egy közeli menzára, kiültünk a gyerkőcökkel az árnyékos kerthelységbe a fapadokra, sült pisztrángot ettünk (nyolcat fizettem a komplett kajáért, ami pisztránggal igazán meglepő). igazán nyári hangulatom volt, csak egy sör hiányzott volna hozzá, meg a kultis pincérek...
aztán anyám mesélte, hogy ágyra jár, van valami masszázságy, amit reklámcélból bárki ingyen használhat, és ő hetente kétszer eljár kezelésre, és hogy tök jó, mert nem csak massziroz, de hő-és mittoménmégmi-terápia is egyben, de hetente kétszer elmegy emiatt a renoudvarba, és ez már maga nem semmi. naszóval utánanéztem, hogy itt ka-ban is van-e ilyen, de sajna nincs, de találtam egy masszőrnőt a neten, aki nem veszi fel a telefonját, pedig már úgy beleéltem magam.

szombat, június 07, 2008

vi-dejó

megint betelt egy kazi a videófelvevőben, és ahogy sosó keresgélte a betevőt, előkerültek az eddigiek. és akkor nekiálltunk megnézni azokat. vagyis belenézni, és a közöseket meg elkezdtük nézni. viccesek. többet kéne ilyeneket csinálni, jó dolog is ez. sosó mondjuk most sokat vacakol rajtuk, felrakta a gépére az egyik kazit, és próbálja dvd-re kiirni.
na megyek, elrángatom egy jóbarátokra. már a hatodik évadnál járunk, a lasvegasos rész után.

hiperpara

mire jók a kedves mamák? ha már nem áraszthatnak el éjjel-nappal a keresetlen jótanácsokkal és szemrehányásokkal, akkor a távolból gonoszabbnál gonoszabb intrikákat küldenek az ember szerencsétlen lányára...
"Jaj, anyukam eloallt azzal a kerdessel a minap, hogy mi lesz ha en megbetegszem, gondoskodjunk babaszallorol ahova ejjelnappalra le lehet passzolni. En nem tudom, szerinted ez realis problema? Mennyire kellene betegnek lenni hogy lelencbe adjam a gyereket? Ugy, hogy Zoli is itt van? Az ilyesmi nem tor ki egyik naprol a masikra az emberen, vagy igen? De szerinte gondolni kell erre. Hat en nem tudom, ugy vagyok vele, hogy majd ha felmerul a problema megoldjuk. Irtam neki hogy a temetesemrol is majd kesobb gondoskodunk, ezen meg megsertodott. Viszont az felmerult ennek kapcsan, hogy ha netalan minket er valami, mindkettonket, akkor ki legyen a gyam. Ugye a csalad az automatikusan, es nem tudom, hogy ha van alkalmas csaladtag akkor lehet-e egyaltalan mast megjelolni, de erdemes talan elgondolkozni rajta."

korrek(t)ció

azért ez biztos hiányozni fog. hogy ha reklamálok, nem szájat tépve, hanem körmondatban ráutalva, akkor elnézést kérnek, hogy valami félreértés lehetett, és máris intézkednek, és harmadnapra probléma orvosolva, pluszköltség nélkül.
rendeltem cédéket a klasszikrágyótól, egy klassikloungewerk5-öt, meg egy ludovicoeinaudi liveinberlin-t, és csak az elsőt küldték ki. rákérdeztem, mikorra várható a másik, és erre harmadnapra a postaszekrényben várt a második, postaköltség nélkül.
a jóhoz könnyű hozzászokni, nehéz lesz visszaállni, az biztos.

péntek, június 06, 2008

az elektronok és a lúgos kémhatás???

A SuperGreens összetevői tiszta, biotermesztett zöld füvekből, csírákból, zöldségekből, illetve szerves ásványi anyagokból állnak, és szuperkoncentrá lt töménységűek. Egy napi adag a termékből kb. 1,5 kg friss zöldség lúgosító erejének felel meg. A termékek különlegessége, hogy az InnerLight elektromosan feltölti a zöld koncentrátumban lévő parányi részecskéket (az elektromos vagy sztatikus feltöltés elektronok, azaz negatív töltések hozzáadását jelenti, ami a lúgos kémhatást növeli). Egy különleges eljárás során ezeket az anyagokat olyan apróra porítják, hogy azok vízbe keverve kolloidot képeznek. A kolloidban a részecskék szilárdak maradnak ugyan (kémiai értelemben nem oldódnak fel), de a keverék oldatként viselkedik. A hatóanyag rendkívül kicsiny részecskéinek összfelülete óriási, ezért a kémiai/élettani hatások nagyon hatékonyak. Egy szabadalmaztatott
eljárással, a "mikro-ionizá cióval" érik el, hogy ezek a részecskék a későbbiekben is különállók maradjanak.
http://www.aphcsoda.org/
balitól

szerda, június 04, 2008

ez milyen izé már igy????

olvasom, hogy megjelent egy blogkönyv, szivszoritó téma, hálistennek eddig hepienddel, gondolok egyet, uccu, nézzük meg a blogot, amiből készült, nade az nem olvasható, merthogy a teljes szöveg megjelent könyv alakban, azt vedd meg, ha érdekel a dolog.
nemtom, lehet, hogy velem van a baj, de ez egy csöppet gusztustalan igy nekem...

kedd, június 03, 2008

szájborgéknál ég a világ

szkájpon dumálok a pasimmal. ő a konyhában robotol (micsoda munkamegosztás, mi, de azért lelövöm a poént, persze nem főzsütfűt, hanem ott pötyög a gépén), én meg a nagyszobában. még jó, hogy van szkájp, mert már alszik a gyerek a szomszéd szobában :)

lepedő

na, hát ez vicces nagyon.
pomporzoli reklámozza magát a wiwen, hogy megjelent a könyve, és a könyvhéten dedikálni fogja (lázárervin elemzést irt). ráklikkelek a beajálnott linkre, és hát ki mosolyog ott oldalt? egy ismerős pasi, nem jut eszembe honnan ismerem. aztán mellette két név, meg hogy könyvhét blog. igen, ez józsi, aki virág anyukájának józsija, aki ismeri a nagybátyámat, merthogy papir, könyv, egybiznisz...
"Mindegy, mindent el kell kezdeni egyszer, és amúgy is azt olvastam valamikor az elmúlt nem túl régi időkben a Népszabadság számítástechnikai rovatában, hogy a blogírás lesz egy-két évtized múlva a Ratkó-nemzedék menedéke a magány, a társtalanság és a többi szörnyű kortárs elől, mert a blogírók nemzetközi közösségében egyesül lélekben majd a világ, legalábbis az öregebbik fele, a fiatalok továbbra is szórakozni járnak majd, és munkára fogják használni a számítógépet. (Persze az is lehet, hogy nem osztogatnak, hanem fosztogatnak: tényleg régen olvastam azt a bizonyos cikket.)"

nyári időszámitás

mostanában, úgy két hete, hanna hajnali ötkor kel, és nem nagyon alszik vissza, de eddig legalább délelőtt aludt piszok nagyot, aztán meg délután is, ergo bepótolta, sőt, hagyott dolgozni. nade most tegnap óta ugyanúgy ötkor kel, de nem akar délelőtt aludni, ami viszont azért is szuper, mert igy alig alszik, meg persze mi is alig alszunk, és persze már nekem sincs idegem őt szórakoztatni egy idő után...
ma volzunk babamasszázson elizabetnél, amit szuperül viselt hanna, jókedvűen sikongatott közben, és megismerkedtünk egy magyar csajszival is, akinek hét hetes a csemetéje. ő mondta, hogy két hét múlva grylluszvilmos koncert lesz itt kinn.

szerda, május 28, 2008

pörgés

nem is írtam, hogy tegnap este fürdés után Hanna hasról átfordult hátra, és mivel eléggé közel volt a pelenkázó pereme, elkaptam, és aztán visszaraktam egy picit arrébb, és ott újra megcsinálta, teljesen egyedül. bár utána kiborult valamin, valószínűleg nem érezte magát tőle biztonságban, vagy ki tudja miért, talán mert én nagyokat nevetve örültem, hogy tényleg minden gyerek először a pelenkázón fordul meg, de hüppögni kezdett.
ma végül is elsőre sikerült a hallásteszt, ami azért nagy szám, mert alapból szünet nélkül dumál a kiscsaj, ha éppen nem sikongat örömében vagy nyöszörög rágás közben, szóval bejött a cumi, mint kussoltató-eszköz arra az egy percre... szerencsére minden oké.

áttörés

na, tegnap csernus doktor büszke lett volna ránk, ugyanis bevállaltam újra a babakocsit, és láss csodát, hanna majdnem két órán át elvolt benne - elmentünk a sétányon a kis terecskéig, ott kivettem, és bambultuk a szökőkutat, majd visszafele beugrottunk a patikába meg a pékhez, és csak a legvégén, a péktől hazafele nyűgött csak egy csöppet.
szóval lehet, hogy csak egy nyűgös korszaka volt az előző, a nagyon korai lázadó korszak :)
ma megyünk újra a hallásvizsgálatra, mert hétfőn csak a bal fülét tudták rendesen megvizsgálni, a jobb fülét elkezdték vagy tízszer nézni, de sosem jutottunk a végére rendesen, mert hannácska nem bírt egy teljes percig csöndben lenni. az egész úgy ment, hogy egy pici rózsaszin izét dugtak be a fülébe, ami egy számitógéphez volt kötve, és elkezdtek hangokat adni azon keresztül, na és akkor csöndben kellett mindenkinek lenni, hogy a vevőt ne zavarja meg semmi. a végén persze már annyira utálta azt, hogy a jobb fülébe dugják azt az izét, hogy egy másodperc után nyűglődött, és persze a gép rögtön kiirta, hogy túl nagy a háttérzaj. úgyhogy ma újra próbálkozunk. most viszek cumit, hátha az jobban bejön, mint a cici. amúgy a bal füle rendben, a jobb is annak tűnik, de rendalelkemindennek, meg kell csinálni, mondta a dokinéni...

kedd, május 27, 2008

kiskertek alatt


mostanában itt szoktunk sétálni, de mivel a honlapon valami ezeréves kép van, feltettem egy reprezentativabbat, bár azt nem itt fotózták. szóval ez a kleingartenverein ez itt van egy köpésnyire, az ember kisétál a kanonier-on, átmegy a hardt-on, és rögtön ott van egy lejáró a spárral szemben, és már ott is vagyunk. mondjuk át szoktam sétálni először középen, ahonnan nem látszanak a kertek, és megyek még két keresztutcányit, visszafele a kepeleren jövök és aztán visszefele a kajáldánál bejövök a kapuval elválasztott kiskertekhez vezető ösvényre. itt mindig sok a virág, főleg ilyenkor, mondhatni virágdömping van, Hannának mutogatom a szagokat meg a szineket, bár múltkor megijedt, mikor az egyik rózsából előmászott egy kis zöld pók. vicces egyébként, mert itt irtó kedvesek az emberek, muszáj is valszeg, mert egymás hegyén hátán vannak a kertecskék, a szomszéd, najó, legalább hat szomszéd látja, hogy mit csinálnak, kénytelenek jóban lenni egymással. mindig köszönnek nekem, és az öregasszonyok pedig lelkendeznek, hogy deszépkisfiú.
mondjuk ez még egészen jó helyen van, nem autópálya és vasút mellett, merthogy nagyon sok kiskertet lehet ezek mellett is látni, itt nincs akkora hangzavar.
amikor még babakocsiztunk - négy hónap alatt mennyi minden történik, ez már a távoli múlt :)- akkor a kanonieron a másik irányba mentünk, át a tristan és az isolde strassén egészen a seldeneckig, ami már a sétány maga. ott a sarkon van az iskola, meg a játszótér, ami mindig hangos a gyerekektől...

szombat, május 24, 2008

update

próbálok írni, több-kevesebb sikerrel (egyelőre olvasok cikkeket, gyűjtöm az infokat azokról a témákról, amikről feri szerint többet kéne írni, de ma már összegyűlt pár dolog, és írtam is).
apropó irás, feri tegnap átküldte a cikk piszkozatát. khm, ha ezt én küldtem volna át neki, irtóra lehordaná. namindegy.
ismét megnéztünk vagy egy tucat jóbarátokat, (egsézestés filmbe nehezen kezdünk bele, de a húszperces epizódokból kettő pont elég egy estére). már az ötödik évad második dvd-jét is befejeztük, múlt hétvégén meg még carcassoneztünk is, amikor hanna nagyokat durmolt.
voltam fodrásznál hajat festetni, meg végülis vágattam is, rövidre, bár eléggé elnagyolta, így nem vagyok teljesen elégedett, de azért nem rossz. csak így persze nem lehet összefogni a hajamat, és hanna egyre többször csimpaszkodik bele. asszem kénytelen leszek csittcsattozni.
járunk rendszeresen uszizni a kiscsajjal, aki egyre jobban pedálozik a vízben, és aki azóta egyre jobban kiemeli magát hason fekve, szóval biztos segít ez az uszizás.
hétfőn megyünk hallástesztre, mert a dokinő szerint a kórházban nem csinálták meg, és mivel rutinvizsgálat, el kéne menni rá.
voltunk marco szülinapi bbq-ján egy erdei tűzrakóhelynél, jó volt, bár az emberkék nem nagyon voltak barátkozósak, és csak marcot, esthert és a gyerkőcöket ismertük. de az már biztos, hogy gyerekekkel ezt kell csinálni, három évestől felfele mindegyik irtó jól elvolt az erdőben (találtak varangyot, és hívtak minket biológusokat szakérteni)
ja és a legfontosabb, tegnap éjjel negyed tizenkettőkor megszületett mecsérinoémi ötvenkét centivel és 2700 grammal. éljensoká!!!

hétfő, május 12, 2008

ajvé


..."Az iskolában most limóőrület van. A limó olcsó, a limó jó. A limót zacskóban árulják, és eredetileg arra találták ki, hogy egy pohár vízbe tegyék és limonádé legyen belőle. De azt még senkinek sem jutott eszébe kipróbálni. A limót nyalni kell. Ki kell önteni belőle egy kicsit a tenyérbe, és egyszerűen fel kell nyalni. Kicsit savanyú, kicsit édes, és pezseg az ember nyelvén, ahogy olvad."...
Lugosi Viktória: Ajvé
tényleg letehetetlen, és irtó emberi. egy csöppet a szamárköhögés-re emlékeztet...

vasárnap, május 11, 2008

barack és hal

éppen sütök, főzök, előkészülök a holnapi BBQ-ra (vivienne szülinapja lesz), amíg hanna és sosó benn szunyálnak a nagyszobában. hanna tegnap óta éppen nő a két napig tartó kétóránkénti szopi után, tegnap is vagy öt órát aludt fél tíztől, úgyhogy végülis egyedül mentem el a piacra. eredetileg hárman akartunk menni, dehát egy alvó oroszlánt nem érdemes egy piacozás miatt felébreszteni.
szóval voltam tegnap piacon, marha jó volt, vettem sokféle gyümit meg pulykafelvágottat, meg feketeerdei pisztrángot.
naés akkor most két fontos mérföldkő jön kicsiny kis életünkből:

1. mivel hanna nagyon megszenvedi a hat-nyolcnapos kakikat, amik ugyan rendes állagúak, de most már maguktól szinte sosem jönnek ki, csak segítséggel, úgy döntöttünk, inkább barackot egyen, minthogy folyamatosan kúpozzuk vagy kapja a mikroklistet a seggébe. úgyhogy ma leturmixoltam neki egy őszibarackot, és hanna fintorogva ugyan, de zokszó nélkül benyammogott belőle három csapott kanállal.

2. merthogy (zebrahalakkal foglalkozó biológus létemre) ez volt életem legeslegeslegelső alkalma, amikoris egyben nyers (nem fagyasztott filét, vagy olajos konzervet, vagy szeletelt pucoltat) halat vettem, és ma a legeslegelső alkalom, hogy ilyen halat megcsináltam kajának. najó, még csak pácolódik a sóban, még pár perc, és berakom a sütőbe, és majd utána kiderül milyen lett, de asszem ezt elrontani nem lehet - követve anyám meg a mindmegette receptjét.
mondjuk kellett némi nagylevegő, hogy levágjam a fejüket, és mivel a nyálkától alig lehetett őket megmarkolni, meg már a csirkecombfilézéskor elvágtam az ujjamat, inkább kesztyűben pikkelyeztem, de azért irtó jó ez az ájdidit érzés. persze ettől még nem fogok jövő héten bontatlan tanyasi csirkét venni.
fura egyébként, azon méláztam közben, hogy a kaja, a hús mennyire eltárgyiasodik manapság, egy áruházi fóliázott kimért szeletelt sztékhez nem látod már oda a marhát, nem neked kell belevágnod a húsába.
erről jut eszembe a sörgyári kapriccsó hangoskönyv, amit petsről hazafele jövet hallgattunk, abban van egy nagyon szuper disznóöléses jelenet.

szerda, május 07, 2008

pörgés


ez annyira durva, hogy az ember egyik nap egyszer csak elkezdi emelgetni a fenekét, meg csavargatni a testét, és megtanul hasról oldalra fordulni, mig egy nappal előtte eszébe sem jutott a dolog, maximum csendesen vagy kevésbé csendesen tűrte, hogy a szülei forgassák.
meg hogy egyszercsak megjelenik a hang a nevetéshez, először jön ugye az elalvás közbeni mosoly, ami még csak grimasz inkább, aztán a széles mosoly, az őszinte öröm, aztán a sikongatások jönnek, de azok inkább különálló örömjelzések, de aztán megjelenik a hangos rötyögés, mondjuk a trombitálós pocakpuszi apropóján.
fincsi dolgok ezek...

hétfő, május 05, 2008

uszi

voltunk babaúszáson, bár múltkor félreértettük azt, amit a pénztároscsaj mondott, igy már fél hatkor ott voltunk, de csak háromnegyedkor mehettünk be, mert igazából hatkor kezdődött, és a kisérő olcsó jegye csak igy érvényes (negyed órát adnak előtte meg utána). sétáltunk addig egy picit, szerencsére kismanó istenien tűrte (ma százszor jobb napja volt, mint tegnap, vagy előtte). aztán az öltözést meg az egész macerát nagyon jól tűrte, az úszás meg igazán nagy élmény volt. ő volt a legfiatalabb baba, és mivel először voltunk, meg mert a másik pici baba orditott a vizben és őt ki kellett vinni, velünk sokat foglalkozott a nőci. hannababa hamar megszokta a medencét, a vizet, nézelődött körbe, lehetett ide-oda libegtetni, felraktam egy matracra, és ide-oda hordozgattam, aztán még a hasrafektetést is tűrte, sőt a lába, aztán a keze is járni kezdett, de ekkor már teleförcskölte a saját arcát vizzel és kiborult, szóval kijöttünk, és bementünk a melegedőbe pár percre.
de alapjában nagyon jó volt a pancsi, irtó jó volt vele fürcsizni, szerintem megyünk pénteken is, mert jövő hétfőn ünnep van, biztos nem lesz babauszi.
hoppá, most jöttem rá, hogy én ma elfelejtettem babaúszás után tornára menni. na sebaj, majd legközelebb...

norah

mostanában norah jones Hanna legjobb altatózenéje. amúgy az utóbbi egy hétben nyűgöske, alig játszik egyedül, rajtunk akar lógni, és már kirándulni sem szeret annyira - tegnap végig üvöltött az autóban hazafele, jól kikészitve Sosót... de legalább mostanában már nem feszit annyira sokszor kajálás közben, na az engem boritott ki.
amúgy most már megfog ez csomó mindent, és a szájába próbálja betömni, visitva élvezi azt, amikor egy pelussal leteritem, és aztán lehúzom róla, hogy végigsimizi a fejét meg a testét. egyébkéntis imád pucérkodni, de ezt visitozva élvezi.
pénteken elindultunk babaúszásra, de sajnos rendezvény miatt elmaradt, úgyhogy ma este újra megpróbáljuk. remélem tetszeni fog neki, bár Sosó kételkedik, szerinte rosszat sejtet, hogy nem engedi ki a mancsát fürdés közben, hanem ökölben tartja. szerintem meg őt úgy ismerjük, hogy egyértelműen szól, mit szól, üvölt, ha valami nem tetszik neki, a vizet meg a kezdetektől imádja, úgyhogy szerintem pár próbát megér. ha nem jön be, nem erőltetjük.

vasárnap, május 04, 2008

ehnaton nőiessége

na, hát ez kábé olyan, mint a barlangrajzok alapján megmondani, hogy mekkora volt az átlagéletkoruk a neander-völgyieknek...
khm, jók ezek az egyiptomiak, jó sok baromságot lehet rájuk húzni, az már biztos...

hétfő, április 28, 2008

sporthét

nakéremszépen, a csillagok együttállása mégiscsak úgy döntött, ma végre elmehetek a szülés utáni tornára, ami este fél nyolctól tart fél kilencig. egész jó volt, kicsit emberek között lenni, meg kirecsegtetni vén csontjaimat...
pénteken meg kezdjük a babaúszást a fächerbadban - elizabet szerint egész jó ott a babauszi, és oda nem kell előre regisztrálni, szóval irány pénteken a medence!

szarügy mgint

amikor hazamentünk, Hanna ugye pont útközben kakált, aztán nyolc napra rá jött a következő, aztán az azt követő is nyolc napra jött, és ma volt a legutolsó kaka óta eltelt nyolcadik nap. tegnap óta eléggé nyűgösek szegénykém napjai, fáj a hasa, nyűg, nyöszörög, sokat sir. elvittük a dokihoz, aki szerint minden okés nála, de a tizedik kakanélküli napon már használjunk mikroklistet, ami egy csőrös tubus, amit a seggébe kell nyomni, és a tubus tartalmát meg jól belenyomni, húsz perc múlva garantált a kaka.
hát mi nem vártunk holnaputánig, benyomtuk a cuccost, és vagy egy óra telt el az első benyomástól, mire sikeresen összekakázta a farmeromat is (pelenka, body, rugdalódzó, én farmerem - 4 réteg, eddig ez a rekord)

vasárnap, április 27, 2008

hisztinap

a mai nap elég zúzós volt, Hanna nyűgősködött, alig aludt napközben, pedig mindketten dolgozni szerettünk volna Sosóval, és délután háromra mentünk Marcoékhoz vendégségbe. előtte azért szerencsésen befejeztem az ábragyártást, és elküldtem az egyes ábrát Ferinek, aki csak pár javitást javasolt rajta, szerencsére nem nagyokat.

ctraltdel

ez mennyire nem piszi, hogy így kell elindítani mindig a gépet. próbálta már valamelyik számtekes nagyokos úgy benyomni ezt a három billentyűt, hogy az egyik kezében egy gyerek lóg? ide nekem a gyerekbarát egykezes számítógépét!
és egyébként miért pont ezekkel indul el a gép?

szombat, április 26, 2008

ábragyár

határidőssé vált már az ábragyártás, úgyhogy most éppen feszkósak a napok, mert dógozni kéne.
azért amikor szép az idő, kijárunk sétizni, ma fetrengtünk a slosszparkban a füvön, Hanna a mózesben alukált, holnap meg megyünk markóékhoz látogatóba.
ja, és amúgy rohan ez a fránya idő...

péntek, április 25, 2008

egyéniség

mit tehet az ember, ha egy szem kislánya már alig három hónaposan rigolyás?
hagyja üvölteni hazafele menet a babakocsiban, vagy felveszi, és fél kézzel tolja hazáig az üres kocsit.
vagy visz magával kengurut is, hogy ne legyen olyan szivás cipelni őt.
persze mindenki minket bámul, dehát sebaj, ő egyéniség.

szerda, április 23, 2008

utazás

ez az utazgatás azért jól felbolygatta hannát.
a visszaút extrém durva volt, hétfőn nyolcszáz kilométert lejöttünk, mert tök jól elvolt a kiscsaj, azt hittük, lenyomjuk az egészet, de akkor hirtelen hisztérikusan elege lett az autóból, úgyhogy szállást kellett keríteni. az első helyen nem is volt panzió, hiába írták azt, a másodiknál hétfő szünnap, így aztán maradt az egyáltalán nem szimpi kamionos panzió, ahol bűnrossz volt a kaja, de a szoba azért tiszta volt, szóval egy éjszakára elvoltunk.
tegnap, mikor megérkeztünk, szegénykém ki volt borulva, újra meg kellett szoknia a lakást, ami irtó hideg is volt, de mára már a padlók is bemelegedtek, hanna is viszonylag jól van, este kilenctől reggel nyolcig aludt egyhuzamban, és most is elaludt (a karomban ugyan, de sikerült letennem a kis matracra)...
csak ez a hülye kopácsolás kell a fenének, mennének már a fenébe ezzel az örökös épitgetéssel

időzités

dejó, most hogy visszajöttünk, nekiálltak felállványozni a házat a kert felől persze, ahová a háló néz, pont hanna kiságyánál, és pont alattunk zajonganak a pincében valamit.
mikormáskor, lett volna rá kétésfél hetük.
éspersze erről se tudtunk semmit előre.
dejó

péntek, április 18, 2008

naplózás

link alak vagyok, nem írogatom rendesen, hogy Hanna mikor mit csinál. az első mosolyt pontosan nem írtam fel, és az már jó régen volt, fene sem emlékszik, pontosan mikor is. amikor jöttünk, a kocsiban a kétszer hatórás út alatt fedezte fel a mancsait. aztán már itt elkezdte a mozgó tehénkés cuccot püfölni, menet közben (a mackót meg a csigát már jóideje lebokszolja, igazi dzsungelharcos lesz belőle).
aztán meg elkezdte ököllel fogdosni a nyuszika orrát, aztán meg a sajátját, meg a miénket is, ha kérjük, hogy mutassa meg az anya/apa/nagymama/nyuszika/Hanna orrát, és ráadásképpen megfogta anyám szemüvegét is.
ezen a héten a lábacskáit nézegeti már, mutogattam neki a zokni nélküli kis lábujjait meg a lábacskáit, és azokat nézegeti nagy lelkesen.
ma volt először bulizni, Verának volt meglepetés szülinapi bulija, merthogy az igazi szülinapján már valószínűleg babázni fog. kicsi Hanna mindenkit levett a lábáról, odáig voltak tőle. ő meg persze teljesen kifáradt a sok hangos embertől meg a füstölőktől, amik ott voltak, de lehet, hogy csak a hasfájástól bőgött este lefekvés helyett, de előtte még nevetett egy hangosat...

kedd, április 15, 2008

a folytatás

szombat este Veráéknál voltunk vendégségben, ez volt az első együttes esti kimozdulásunk Hanna születése óta. marha fáradtak voltunk ugyan, de tök szupi volt. kiscsaj végig durmolt, nem aktivizálta a nagyszüleit. a jól sikerült főpróba után legalább nyugodtak leszünk szombat este a moziban...
vasárnap kimentünk Horányba Annáékat meglátogatni. kaptunk egy csomó helyes rózsaszín ruhácskát, ízelítőt egy rosszcsont egyéves mindennapjaiból, meg mangalica-kolbászt és hurkát, amitől szegény kicsi Hanna tegnap egész délelőtt hasfájásban szenvedett.
szegénykém, éppen kezdett kijönni a szopássztrájkból, erre egy nagy adag csípős hurkás tejet kapott...
tegnap letudtuk a maradék dédnagyszülőket, Sosó nagyapjánál ebédeltünk, aztán este átjöttek anyámék, és áthozták Vera nagyanyámékat is. ma délelőtt Eszter unokatesóm jött át Dorkával, holnap Vikiék jönnek három gyerkőccel ebédre, csütörtökön ebédre megyünk Zitához. Aztán még meglátjuk, hogy alakulnak a napok, de hétfőn már indulunk is vissza, mert Sosónak szerdán Brüsszelben kell lennie.

csütörtök, április 10, 2008

látogatók

pénteken (amikor befutottunk) átjöttek anyuék, hozták a babakádat Julitól, meg Zita (Sosó nagyanyja), aki csak átugrott gyereknézőbe, aztán szombaton együtt szülinapoztunk velük meg Katiékkal. vasárnap átjöttek Péterék, aztán Juli is befutott ebédre Vivivel (pedig úgy volt, hogy tizenegyre jönnek, de sikerült egyre megérkezniük), aztán már nem mentünk Horányba, ahogy terveztük, mert Juditék már elindultak vissza Pestre (volt is belőle hiszti), de beugrottak hozzánk Samustul, jött még Feci is a görög nőjével, meg Ancsa, szóval volt nagy kavalkád.
hétfő óta anyu kijár ebédet főzni, jókat dumálunk mostanában.
kedden bejelentkezett Zita egy sétára, de mivel szar volt az idő, inkább átjött, tegnap este Vera jött látogatóba, ma jönnek Baliék Petistűl, holnap délután Mona ugrik fel, a szombat és vasárnap esténket Kati szervezte be, hétfőn este nagyanyámékat hozza ki apu, kedden napközben átugrik Eszter, az unokatesóm, akivel ezer éve nem tartjuk a kapcsolatot, de a héten felhívott. ja, és Zita ma bejelentette, hogy ha már itt lesz jövő héten Sosó is, akkor ő is többször átugrana.
huhh

jaj, ezt el se hiszem!

megyünk moziba, sőt miazhogy moziba, francia filmnapokra! vagyis csak egyre, de hát az is elég!
még jó, hogy vettem ma mancsot, aminek a hátlapján hirdetik, és fel is hívtam a corvint, és foglaltam két jegyet a rövidfilmekre (szombat este lesz a rövidfilmes szekció, fürdetés- és etetésidő után, fél tízkor, pont ideális, meg amikor nagyszülők is kipihentek, mert szombat van, szóval tudnak őrködni)
jaj, nagyon izgatott vagyok! ezer éve nem voltam moziban, tízezer éve nem voltam magyar moziban, pláne nem francia filmen!